Het lichtkunstwerk van Pipilotti Rist bij het Depot. Foto: Aad Hoogendoorn
Het lichtkunstwerk van Pipilotti Rist bij het Depot. Foto: Aad Hoogendoorn

Het lichtkunstwerk bij het Depot dreigt uit te gaan vanwege schijnwerpers van de gemeente

Algemeen 2.033 keer gelezen

Rotterdam - Huh? Drie maanden na de opening van Depot Boijmans Van Beuningen stond het lichtkunstwerk van Pipilotti Rist afgelopen weekend alweer uit! Het ging om een protest van de kunstenaar tegen het licht van twee lichtmasten van 16 meter hoog die de gemeente in het Museumpark plaatste. Óf dat licht uit, óf het hele kunstwerk weg, stelt Rist. “Ik smeek jullie harten en krachten te bundelen om te zorgen voor een goede afwerking”, aldus de kunstenaar vanuit Zürich.

“Alles zag er veel beter uit tot deze té grote lampen werden opgedrongen”, vertelt Rist in een filmpje waarin ze zich in het Nederlands tot Rotterdam richt. Rist en Museum Boijmans Van Beuningen hebben besloten het spectaculaire lichtkunstwerk uit te zetten nu er grote schijnwerpers bij het Depot zijn geplaatst. Het is volgens museum en kunstenaar een te grote verstoring van het schouwspel waarvan Rist elke avond vanuit Zwitserland de beelden verandert.

“Volgens de gemeente staan de lampen er nu voor de veiligheid rond het Depot”, aldus een woordvoerder van Boijmans. “Maar dat is helemaal niet nodig volgens ons. Er staan infra rood-camera’s en we kunnen de omgeving van het Depot prima in de gaten houden zonder die schijnwerpers. We hebben vooraf allerlei onderzoeken gedaan naar de gevolgen van het licht. Op de veiligheid dus. Maar ook bijvoorbeeld op de vleermuizen die in het Museumpark leven. Dat is blijkbaar voor de schijnwerpers van de gemeente niet nodig.”

De gemeente betreurt de onvrede bij Boijmans en Rist. “Wat jammer dat het licht als storend wordt ervaren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Eind vorig jaar zijn de lichtmasten geplaatst. Tussen de gemeente en de vertegenwoordiger van Pipilotti Rist en met Depot Boijmans Van Beuningen zijn toen afspraken gemaakt over de felheid van het licht en het kunstwerk. We hebben afgesproken dat de lichtmasten gedimd worden (tot 33 procent) zodra het lichtkunstwerk gaat branden. En als het kunstwerk uitgaat, branden de lichtmasten weer feller. We gaan uiteraard graag opnieuw in overleg met de kunstenaar en Boijmans om te komen tot een oplossing waarbij iedereen tevreden is en het kunstwerk tot zijn recht komt.”

Lees verder onder de foto.

Foto: Aad Hoogendoorn.

Pipilotti Rist (21 juni 1962) is een Zwitserse beeldend kunstenaar die zich vernoemt naar Pippi Langkous. In 2009 was er in Rotterdam al een grote overzichtstentoonstelling van haar werk te zien. Ter gelegenheid van de opening van Depot Boijmans Van Beuningen in november maakte Rist een video-installatie aan de buitenkant van het gebouw. ‘Het Leven Verspillen Aan Jou’ heet de lichtshow die elke avond van zonsondergang tot middernacht te zien was. Het is een populair uitje geworden onder Rotterdammers, zeker in lockdowntijd. Van gezinnen met kinderen aan het begin van de avond tot mensen die na horecasluitingstijd nog even hun gesprek af maken op weg naar huis. Maar wellicht binnenkort dus niet meer.

Vanavond (maandag 7 februari) kijken betrokkenen opnieuw naar het kunstwerk en de invloed van de schijnwerpers. Er wordt nog overleg gevoerd om tot een goede oplossing te komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant