Foto: Peter Schmidt/Make It Happen
Foto: Peter Schmidt/Make It Happen

Spoeddebat in de gemeenteraad over ontmanteling van De Hef door Jeff Bezos (maar ook veel grappen)

Algemeen 2.521 keer gelezen

Rotterdam - Het plan van Jeff Bezos om De Hef te ontmantelen zodat hij er met zijn nieuwe zeilschip doorheen kan varen, heeft een storm van reacties teweeg gebracht in Rotterdam. Er is zelfs een spoeddebat in de gemeenteraad aangevraagd.

Waarschijnlijk komende zomer moet De Hef tijdelijk ontmanteld worden om een gigantisch nieuw zeilschip van Jeff Bezos doorgang te verlenen, zo meldde rijnmond.nl vanochtend. Het schip van de voormalig CEO van Amazon past niet onder ‘het val’ van de Koningshavenbrug door en daarom heeft Bezos een verzoek bij de gemeente Rotterdam neergelegd om de brug even een paar dagen uit elkaar te halen. Hij betaalt dat zelf en lijkt toestemming te krijgen.

Veel mensen reageren boos. Er zijn er ook die erop wijzen dat de ontmanteling maar eventjes zal zijn én veel geld oplevert. Anderen komen meteen met creatieve ideeën om van de nood een deugd te maken:

Jelle Simons: ‘Als grootste havenstad van een trotse handelsnatie moet hierover te onderhandelen zijn. Voorstel: Rotterdam schroeft de Hef uit elkaar zodat het plezierjachtje van Bezos het ruime sop kan kiezen. Maar daar willen we het volgende voor terug: Lionel Messi naar Feyenoord. Ronaldo in een Sparta shirt. Lewandowski op Woudenstein. Een goede fles champagne voor alle omwonenden, inclusief het hele Noordereiland. En elke Rotterdammer mag een cadeautje voor zichzelf uitkiezen op Amazon. Deal?’

En deze:

Miniworld Rotterdam laat ondertussen weten dat het schip makkelijk onder de brug door past:

Serieuzer is de verontwaardiging van GroenLinks in de gemeenteraad:  “Deze man heeft zijn geld verdiend door het structureel uitknijpen van personeel, het ontwijken van belastingen, het vermijden van regelgeving en nu moeten wij ons mooie rijksmonument afbreken en weer opbouwen? Dat gaat echt een brug te ver,” aldus raadslid Stephan Leewis. “Natuurlijk is het mooi als er extra banen zijn in onze regio, maar hoe ver moet je daarvoor gaan? Kun je zomaar voor een tijdje een monument weghalen?” Donderdag 9 februari is er een debat met wethouder Karremans.


Bezos (die met Elon Musk stuivertje wisselt als het gaat om wie de rijkste op aarde is) heeft het luxe jacht laten bouwen bij Oceanco te Alblasserdam. En daar moet het uiteindelijk wegvaren, richting zee, door Rotterdam. Omdat de driemaster te hoog is om onder De Hef door te kunnen, moet het middenstuk van de brug een paar dagen wijken.

Dat gebeurde ook in 2017, toen voor langere tijd wegens een grote opknapbeurt. Eigenlijk is destijds beloofd dat zoiets nooit meer nodig zou zijn, maar nu kan het dus toch gebeuren. Helemaal zeker is dat nog niet: het bedrijf dat De Hef gaat onttakelen moet de plannen nog ter goedkeuring voorleggen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant