Het Rotterdam Cycling Festival is de opmaat naar de twee grote evenementen die de stad graag wil binnenhalen: de Grand Départ van de Tour de France en de komst van de nieuwe Tour voor vrouwen.
Het Rotterdam Cycling Festival is de opmaat naar de twee grote evenementen die de stad graag wil binnenhalen: de Grand Départ van de Tour de France en de komst van de nieuwe Tour voor vrouwen.

Het nieuwe Rotterdam Cycling Festival is een fietsfeest in Toursferen

Algemeen 242 keer gelezen

Rotterdam - Van 15 tot en met 17 juli staat Rotterdam volledig in het teken van de fiets. Het Rotterdam Cycling Festival wordt één groot fietsfeest met onder meer de cyclosportieve race L’Étape Rotterdam by Tour de France, verschillende toertochten en een nieuw internationaal vrouwencriterium op een zeer bijzondere locatie.

Het Rotterdam Cycling Festival is de opmaat naar de twee grote evenementen die de stad graag wil binnenhalen: de Grand Départ van de Tour de France en de komst van de nieuwe Tour voor vrouwen (Tour de France Femmes avec Zwift). Het driedaagse programma is voor iedereen toegankelijk en sluit aan bij het Rotterdamse fietsbeleid: meer fietsen en wielrennen en daarmee meer gezond bewegen.

L’Étape Rotterdam by Tour de France

Op zaterdag 16 juli beleeft Nederland een primeur: de eerste editie van L’Étape Rotterdam by Tour de France. Deze cyclosportieve race wordt georganiseerd in samenwerking met de Tour de France en volgt grotendeels het parcours van de etappe zoals Rotterdam die zou graag zou organiseren tijdens de Grand Départ 2024/2025. De deelnemers rijden dus een route door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag die mogelijk daadwerkelijk een Touretappe wordt.

L’Étape Rotterdam by Tour de France is een echte race met tijdsmeting op een afgesloten parcours. De winnaar krijgt op het podium de gele trui. Eenvoudig zal het niet worden, met de onvoorspelbare wind, de bruggen en verschillende gravelstroken als extra tegenstanders. Start en finish zijn op het parcours van RWC Ahoy. L’Étape Rotterdam by Tour de France wordt dit jaar in twintig verschillende landen georganiseerd en nu voor het eerst dus ook in Nederland.

Toertochten voor iedereen
De toertochten van Tour de Rotterdam (ontstaan rond de Grand Départ in 2010) heten vanaf nu de L’Étape Rotterdam by Tour de France charity rides, voor nog meer Tourbeleving. De tiende editie staat in het teken van zoveel mogelijk geld ophalen voor de Maak Kanker Kansloos-campagne. De charity rides over verschillende afstanden zijn er voor iedereen, van jong tot oud, getraind en ongetraind. Ook bedrijven kunnen meedoen. De langste route is de Pelotonstocht over 120 kilometer.

Rotterdam Cycling Women’s Criterium
Op zondag 17 juli is er nóg een primeur: een nieuw internationaal wielercriterium voor vrouwen op een zeer bijzondere locatie. Rotterdam The Hague Airport heeft namelijk de intentie om eenmalig het vliegveld kort tijd beschikbaar te stellen voor deze race. Er komt een groot professioneel deelnemersveld aan de start. Het criterium speelt in op de toenemende aandacht voor het vrouwenwielrennen en kan helpen bij de talentontwikkeling van fietsende vrouwen en meisjes; niets coolers dan je wieleridolen van zo dichtbij aan het werk te zien.

Festivallocatie & entertainment
De festivallocatie op het terrein van RWC Ahoy langs de landingsbaan van Rotterdam The Hague Airport is ingericht als een Frans dorpsfeest, met lange tafels, eten en drinken en livemuziek van bekende artiesten. In het Tour de France-café kun je kijken naar de Ronde van Frankrijk (die op dat moment bezig is) en in het Tour de France-museum leer je alles over de rijke historie van het grootste wielerevenement ter wereld.

Erasmus MC Foundation
Het Rotterdam Cycling Festival is partner van de Erasmus MC Foundation, het officiële steunfonds van het Erasmus MC. Gezamenlijk wordt geld opgehaald voor de projecten van de foundation, die artsen en onderzoekers steunt in hun streven naar een beter vooruitzicht voor patiënten en een gezondere toekomst voor iedereen.

Nog meer weten?
Op rotterdamcycling.com vind je alle uitgebreide informatie over het Rotterdam Cycling Festival.

Uit de krant