'Hallo panterpoetsertjes van me, zeg maar Chaar hoor!'
'Hallo panterpoetsertjes van me, zeg maar Chaar hoor!'

Poetsqueen Charó poetst op z’n Rotterdams: ‘Hallo, panterpoetsertjes van me!’

Algemeen 2.000 keer gelezen

Rotterdam - Hoe leuk: onze stad heeft een eigen poetsqueen! De dertigjarige Charó Charmaine Chaveli Walop (‘Zeg maar Chaar’) leert je online alles over schoonmaken, soppen, stofzuigen, dweilen en opruimen. Charó deelt haar cleaning tips via Instagram en TikTok, en doet dat lekker op z’n Rotterdams.

Door Cathelijne Beijn

Schoonmaken doet Charó meestal na haar werk. Dan draait ze een wasje of maakt even lekker het aanrecht helemaal schoon. Meestal samen met haar vriend Alex, die ook dol is op poetsen. “Ik vind het heerlijk als m’n huisje helemaal is gestofzuigd en gedweild, en dat dan alles lekker ruikt”, vertelt ze. “Ik vond schoonmaken altijd al leuk, maar sinds Alex en ik samenwonen doen we het gezellig met z’n tweeën.” Sterker nog: Alex heeft de poetsliefde in Charó aangewakkerd. “Tja, sommige mensen gaan samen naar de bioscoop. Wij gaan met de allesreiniger aan de slag.”

Het begon voor Charó bij ‘clean with me’-videos op Youtube: filmpjes waar mensen, meestal uit Amerika, laten zien hoe je het beste kunt schoonmaken. Bijvoorbeeld hoe je wijnvlekken uit het tapijt krijgt, of een smerige magnetron schoonmaakt. “Daar kan ik echt van genieten, lekker met een kopje koffie op de bank.” Een Nederlandse poetsqueen was er nog niet, dus startte Charó haar eigen Youtube-kanaal. “Maar dat nam te veel tijd in beslag. Ik heb een jonge dochter en een fulltimebaan, dus TikTok was sneller en gemakkelijker. Inmiddels heb ik 120.000 volgers die mijn schoonmaaktips volgen. Niet normaal toch?”

Via Instagram komen er veel poetsvragen binnen. “Ik heb steeds meer kerels die me lopen te volgen. Die doen tegenwoordig ook gewoon het huishouden. Alleenstaande mannen vragen bijvoorbeeld hoe ze moeten wassen. Simpele dingen die ze nooit hebben geleerd.” De Rotterdamse poetsqueen helpt ook mensen die moeite hebben met opruimen of schoonmaken, bijvoorbeeld omdat ze depressief zijn. “Er is best veel schaamte”, zegt Charó. “Mensen bij wie het thuis een teringbende is, worden vaak als vies gezien. Terwijl ze dat helemaal niet zijn.” Via Instagram sturen zij foto’s waarna Charó tips geeft hoe ‘t klusje het beste kan worden geklaard. “Dat is het vaak: mensen weten gewoon niet waar ze moeten beginnen. Simpele tips kunnen al helpen om een kast of kamer op orde te krijgen. Als ik daarna de voor- en na-foto’s krijg, ben ik helemaal blij.”
Vooral de Rotterdamse aanpak van Charó vinden haar volgers heerlijk. “Ik zeg gewoon lekker waar het op staat, dat vinden mensen fijn. Ik krijg ook tips van mijn zussen en collega’s, die mijn beste vriendinnen zijn. Die zet ik dan online. En mijn dochter helpt ook mee. Heel gezellig!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant