Almin Zolotic wil vaker kunnen douchen, óók op straat.
Almin Zolotic wil vaker kunnen douchen, óók op straat.

Almin wil dat iedereen in Rotterdam kan douchen, óók op straat

Algemeen 1.627 keer gelezen

Rotterdam - “Ik vul weleens een lege colafles met water en die giet ik dan over mee heen”, vertelt Almin Zolotic. Almin leeft sinds 2019 op straat en wil op drie plekken in Rotterdam douches neerzetten waar mensen zich tóch kunnen wassen als ze geen huis hebben.

Door Emile van de Velde

Het klinkt eigenlijk heel voor de hand liggend: in Rotterdam wordt hard gewerkt om dak- en thuislozen van een slaapplaats te voorzien en er zijn allerlei initiatieven voor voedselinzameling. Maar douchen? Hoe was je je als je noodgedwongen op straat leeft?

Almin (36) is dus al meer dan twee jaar bezig met die vraag, “In 2019 kwam ik na een lelijke echtscheiding opeens op straat te staan. Ik ken genoeg mensen, dus bij kennissen kan ik vaak wel slapen en douchen. Maar soms zit daar ook wel twee of drie dagen tussen. Ik ben gaan nadenken over water. Van wie is het water eigenlijk? hebben we daar niet allemaal recht op? Niet elke thuisloze kan bij de daklozenopvangplekken terecht. Soms hebben mensen gewoon een full time-baan en willen ze ‘s ochtends even douchen.”

Overal is Almin in gesprek over zijn plan. En hij heeft de website cityshower.nl gemaakt. “Daar kunnen mensen doneren. Ik wil in 2022 op drie plekken in Rotterdam een tiny house of container neerzetten waar mensen kunnen douchen. Alléén met een speciale pas natuurlijk, niet iedereen kan er zomaar binnenlopen. En het moet coronaproof, vandalismebestendig en schoon zijn. Het schoonhouden wil ik zelf wel op me nemen in eerste instantie. Ik ben bij BlueCity in gesprek, daar zou een douche aan de Maas kunnen komen, En dan ook nog eentje op Zuid bij Maas- of Rijnhaven. De derde wil ik graag in Historisch Delfshaven neerzetten.”

Almin heeft al een heel circulair plan klaarliggen. “Het douchewater is regenwater dat gefilterd wordt zodat je het niet kunt drinken maar jezelf er wel mee kunt wassen. Ik heb uitgerekend dat voor zeven minuten douchen er zo’n veertig liter nodig is. Beter dan een colafles over jezelf gieten elke twee of drie dagen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant