Gilwedstrijdje in Provenierstunnel. Foto: Paul Hermans
Gilwedstrijdje in Provenierstunnel. Foto: Paul Hermans
Filmpje

Vroeger was dit de engste tunnel van de stad, nu wordt er gegild voor de lol

Algemeen 2.372 keer gelezen

Rotterdam - Wat lijkt het alweer lang geleden. De tijd dat je amper in je eentje door het tunneltje naast CS durfde. Dat je al van veraf schrok als je gegil hoorde uit dat donkere gat onder het spoor...

De oudere lezers van De Havenloods kennen de fiets- en voetgangerstunnel naast Rotterdam Centraal ongetwijfeld nog wel als engste plek van de stad. Jongere lezers zien dat heel anders. Zij vermaken zich in het tunneltje juist met gillen voor de lol.

De Provenierstunnel is altijd al een cruciale verbinding geweest tussen het centrum van de stad en wijken achter Rotterdam Centraal als Provenierswijk, Bergpolder en Blijdorp. Maar zeker in de jaren tachtig en negentig was het bepaald geen genoegen om er doorheen te fietsen of te lopen. Denk maar eens aan de naargeestige sfeer die er hing in de tijd van Perron Nul.

Toen Rotterdam een nieuw centraal station kreeg werd logischerwijs ook de tunnel ernaast aangepakt. Van 2006 tot 2013 was de tunnel zeven jaar gesloten voor fietsers. Tijdens de verbouwing van het stationsgebouw werd de tunnel gebruikt als alternatieve reizigerstunnel. Daarna werd het weer de verbinding tussen Centrum en Noord die het altijd was. Maar nu minder eng. Met meer, en fijnere, verlichting, koepels waar daglicht doorheen komt.

Toch wordt er nog steeds gegild. Alleen nu voor de lol. Fotograaf Paul Hermans stuurde ons een heel grappig filmpje van scholieren die een gilwedstrijdje houden.


Paul Hermans stuurt regelmatig leuke foto’s en filmpjes naar De Havenloods. Heb je ook iets leuks of moois gezien in de stad? Mail naar redactie@rotterdammediacentrum.nl, tag De Havenloods op Instagram, Facebook of Twitter of app naar 06 233 66 745

Bekijk het filmpje op dehavenloods.nl!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant