Heren 1-speler en international Odin Ruijgrok en voorzitter Oscar van Rijn bij het nieuwe clubhuis van RRC. Foto: Emile Hilgers
Heren 1-speler en international Odin Ruijgrok en voorzitter Oscar van Rijn bij het nieuwe clubhuis van RRC. Foto: Emile Hilgers

De Rotterdamse Rugby Club zit in de lift dankzij eigen kweek

Algemeen 2.405 keer gelezen

Rotterdam – De Rotterdamse Rugby Club hoopt dit seizoen het resultaat te zien van jarenlang investeren in een nieuwe accommodatie en de jeugdopleiding. Aan het Duivenpad in Hillegersberg lonkt een fonkelnieuw clubhuis met uitzicht op een hoofdveld zonder kuilen en plassen en daarachter een kunstgrasveld waarop intensief getraind en gespeeld kan worden. Hier kan Heren 1 van RRC zomaar kampioen worden van de eerste klasse, dankzij aanstormende talenten als Odin Ruijgrok die hart hebben voor de club. “We gaan doorgassen”, aldus de 19-jarige international.

Door Emile Hilgers

“Het is natuurlijk geweldig dat we nu met onze accommodatie zulke mooie stappen hebben gezet en ook een aantal talenten op de club hebben die het rugby naar een hoger niveau tillen”, zegt de enthousiaste voorzitter Oscar van Rijn. “In 2011 hebben we een bewuste keuze gemaakt: we gaan sparen en met allerlei acties geld inzamelen om een veilige, gezonde omgeving te creëren voor onze spelers en van daaruit te bouwen aan het rugby. Tegelijkertijd hebben we ingezet op het halen van de top met eigen jeugd.”

Het was geen gemakkelijke opgave voor de club, met een mannenselectie die vanuit de ereklasse wegzakte naar de derde klasse en zich van daaruit heeft terug geknokt. Van Rijn: “We hebben het met alleen spelers van de eigen kweek gedaan. Odin is daar een goed voorbeeld van. Helaas hebben we de laatste zes, zeven jaar veel talenten zien vertrekken naar andere clubs. Spelers die kozen voor betere faciliteiten en op een hoger niveau competitie spelen. Daarom willen we investeren in rugby.”

“Het helpt dat er nu een stichting is, Stichting Rugby Topsport Rotterdam, die jongens zoals Odin extra financiële ondersteuning biedt. Niet alleen onze spelers profiteren daarvan, ook talenten van bijvoorbeeld de Rotterdamse Studenten Rugby Club, Hermes/DVS en Sparta. Als RRC stellen we ons clubhuis beschikbaar voor de rolstoelrugbyers. Het clubhuis heeft een lift en de bar een verlaagd uitgiftegedeelte. In de oude kleedkamers komen nog een gym en een fysiotherapie praktijk, zodat we topfaciliteiten kunnen bieden aan onze leden en de gastverenigingen.”
Ruijgrok is niet van plan te vertrekken, zeker nu het zo goed gaat met de club. “Dit is mijn achtste seizoen bij Rotterdam en heb meerdere aanbiedingen gehad van andere clubs, ook ereklassers. Maar als het hier goed blijft gaan, blijf ik bij RRC. We hebben een onwijs goed team, met ervaren spelers en ook veel jonge gasten met wie ik al jaren samenspeel. Ik heb ook zeven jaar gevoetbald, maar niks is mooier dan rugbyen met je maatjes.”

“Het sociale aspect is belangrijk in rugby”, benadrukt Van Rijn. “Na speciale wedstrijden wordt samen met de gasten gegeten. Daarom staat er een professionele kok in de keuken van ons nieuwe clubhuis. Wekelijks eet de selectie na de vrijdagtraining op de club.”

Ruijgrok, ten slotte, voorspelt een succesvolle competitie. “We kunnen zeker promoveren met dit team.” Ook met Oranje wil en kan hij successen vieren, bijvoorbeeld op het EK onder 20 jaar, begin november in Portugal. “We hebben een goed team. Gasten die er voor willen gaan en op een moderne manier rugbyen, niet meer volgens oude technieken. Ik verwacht dat we zeker mee zullen doen voor een finaleplaats.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant