Burgemeester Aboutaleb ontvangt schrijver Mounhim Tahtahi en zijn vader Abderrahmane. Foto: pr
Burgemeester Aboutaleb ontvangt schrijver Mounhim Tahtahi en zijn vader Abderrahmane. Foto: pr

Aboutaleb ontvangt Amarok uit handen van schrijver Mounhim Tahtahi en zijn vader

Algemeen 1.825 keer gelezen

Rotterdam - Met zijn debuutroman ‘Amarok’ (3Rocks Publishing) vertelt Mounhim Tahtahi het verhaal van zijn vader, een Marokkaanse migrant. Het is een persoonlijk en toch herkenbaar verhaal voor velen die naar West-Europa kwamen om hier een nieuw leven op te bouwen.

Een verhaal over armoede, teleurstelling en hoop. Over ‘de eeuwige vreemdeling’, op zoek naar een thuis.
Wanneer de vader van de schrijver, Abderrahmane, met zijn zoon op een terras in Tetouan, Marokko zit, komen bij het zien van een straatverkoper in vodden emoties en herinneringen naar boven. Aangespoord door zijn zoon begint hij te vertellen over zijn jeugd, die getekend is door armoede en ontheemding.

Rotterdam
Het verhaal Amarok (ofwel ‘vreemdeling of migrant’) reikt van de jaren twintig van de vorige eeuw tot de komst van migranten naar West-Europa in de jaren ‘60 en van het platteland in het Rifgebergte tot aan het Oude Noorden in Rotterdam. Mounhim Tahtahi verweeft dit verhaal over de geschiedenis van zijn familie, over armoede, teleurstelling en hoop, naadloos met de geschiedenis van een land en met zijn eigen herinneringen.

Oude Noorden
Mounhim Tahtahi (1974) groeide op in Het Oude Noorden in Rotterdam als kind van Marokkaanse migranten. Naast een succesvolle loopbaan in de ICT, is hij actief in de politiek en in de kunst- en cultuursector. Met Amarok geeft hij een inkijk in een andere, nog ongeschreven, verhaal van de Noord-Afrikaanse migratiegeschiedenis en de aanloop daarnaartoe. Maar bovenal is zijn debuut een hommage aan zijn vader en alle anderen die op zoek waren en zijn naar een beter en menswaardig leven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant