Peter Bender in café de Ooievaar: 'Iedereen moet zich hier welkom voelen.' Foto: Martijn Roodenberg
Peter Bender in café de Ooievaar: 'Iedereen moet zich hier welkom voelen.' Foto: Martijn Roodenberg
Rotterdammer van de Week

Peter Bender van café de Ooievaar heeft een hoofd vol laatjes en kamertjes

Algemeen 4.404 keer gelezen

Rotterdam - Het hoofd van Peter Bender (52) gaat dag en nacht door. De ideeën parkeert hij vaak ergens in een laatje of kamertje. En daar verrast hij later de bezoekers van café de Ooievaar in Historisch Delfshaven dan mee. Peter Bender is deze week onze Rotterdammer van de Week.

Door Martijn Roodenberg

Ben je barman of ook een beetje sociaal werker?

“Je komt weleens mensen tegen die leggen hier echt hun hele ziel en zaligheid bloot, en dan ben je naast barman soms ook wel sociaal werker. Af en toe moet je gewoon luisteren, en soms moet je ook iemand wijzen op de gevolgen. Ik heb alles meegemaakt, ik heb het erg slecht gehad, mijn ouders zijn vroeg overleden, mijn relatie is ook uitgegaan. Je hebt dan al een hele les meegekregen, dus ik heb veel begrip voor mensen, ook al ben ik het niet altijd met ze eens.”

Waar kom je vandaan?

“Uit Rotterdam, vlakbij de Mathenesserbrug ben ik geboren. Daar heb ik mijn hele jeugd gewoond. Op mijn 22ste ben ik naar hier (Delfshaven) vlakbij verhuisd. Twintig jaar geleden ben ik naar Rhoon gegaan.”

Hoe is je carrière verlopen?

“Na de detailhandelschool ben ik in dienst gegaan, daarna ben ik gaan werken in een babywinkel die Welkom heette. Na dat pad ben ik de horeca ingegaan en heb ik in verschillende zaken in het centrum van Rotterdam gewerkt, daarna nog een tijdje zelf gepacht. Later kwam ik in aanraking met een baas en bazin waar ik 22 jaar voor gewerkt heb, in parenclub fun4two. Daar heb ik een ontzettend leuke tijd gehad, en heel veel geleerd.”

Waar haal jij inspiratie vandaan?

“Mijn hoofd gaat dag en nacht door. Af en toe ben ik helemaal in mijn eigen wereldje en dan ben ik weer dingen aan het bedenken. Dat begint soms met een heel klein dingetje, dan leg ik dat even opzij en kom ik daar later weer op terug. Van de week hadden we een barbecue, en dan begin ik al te denken, zou het niet leuk zijn om van de winter als het sneeuwt een winterbarbecue te houden? Dat parkeer ik dan en bij het eerste vlokje sneeuw zal ik denken, ja nu is een goed moment. Dat zijn allemaal laatjes en kamertjes in mijn hoofd die opengaan als het moment daar is.”

Wat zie jij voor jezelf in de toekomst?

“Weet ik niet, nee echt geen idee. Dat gaat altijd anders dan gepland, dus eigenlijk moet je niet plannen. Ik heb de Ooievaar 3,5 jaar geleden overgenomen en toen dacht ik ja leuk, met zijn tweetjes een zaakje. Nou dat is iets anders gelopen. Het is een hele drukke zaak geworden met zes man personeel. Wat ik bijvoorbeeld wel zie is een pand hiernaast dat leeg staat wat ik erg interessant vind. Ik zou alleen nooit een zaak ver weg beginnen, ik ben een enorme controlfreak met een idee van hoe het moet zijn, en dat kan ik niet loslaten.”

Hoe zie jij je rol in de samenleving en de maatschappij?

“Een schakeltje van de vele. Ik probeer wel sociaal te zijn, en mensen te helpen waar je kan helpen. Ik probeer mensen hier ook wel te ondersteunen en te begeleiden, maar geen hele grote rol, zo zie ik dat niet. Een klein rolletje.”

Als je de verhalen hoort van stamgasten van de Ooievaar gaat het erg over thuiskomen, het huiskamer gevoel, is dat ook wat je beoogt?

“Ja die sfeer wil ik. Iedereen moet zich hier welkom voelen. Ook als je alleen komt. Dat je hier gewoon kan gaan zitten en met anderen kan gaan praten, onze gasten zijn ook zo, die vinden het leuk om met elkaar te praten. Mary en de rest van het personeel heeft daar ook een grote meerwaarde in. Ik ben op mijn gelukkigst als mijn zaak vol zit. Bijvoorbeeld toen na de lockdown de zaak weer openging en ik praatte met de gasten op het terras hoorde ik vaak: ‘Oh. nou kan je weer geld verdienen.’ Nee zei ik, jullie zijn allemaal weer thuis, weet je hoe erg ik dat gemist heb? ”

Waar sta jij voor?

“Normen en waarden vind ik heel belangrijk. Elkaar helpen indien nodig en respectvol en gastvrij zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant