Afbeelding
artist impression

De Doelen krijgt een groen dak dat toegankelijk wordt voor iedereen

Algemeen 1.870 keer gelezen

Rotterdam - Het platte dak van De Doelen wordt groen! Een oppervlakte zo groot als tien tennisbanen krijgt beplanting. Eind februari 2022 moet het af zijn. Op den duur wil De Doelen het dak openbaar maken voor publiek, er zelfs evenementen organiseren. Misschien kan publiek straks omhoog via een trap aan de buitenkant van het gebouw, maar hoe en wat precies moet nog verzonnen worden.

Vandaag is het startsein gegeven voor de aanleg van het dak. De beplanting wordt aangelegd op speciale kratten die water vasthouden. Met de begroeiing en waterberging wordt de binnenstad een klein beetje minder stenig en worden extreme droogte en hitte tijdens warme zomers bestreden. Toch heeft dit dak vooral een voorbeeldfunctie, benadrukt Janneke Staarink, directeur van De Doelen. “Het is een voorbeeld dat hopelijk anderen doet volgen. Dit dak is belangrijk om te laten zien hoe het kan.”

Lees verder onder de foto.


Het startsein voor de bouw van een groen-blauw dak op De Doelen. De kratjes gaan voor waterberging zorgen. Daarop komt begroeiing. (Foto: Emile van de Velde)

Het groene dak van De Doelen wordt een verrijking van het Schouwburgplein, dat ook vergroend gaat worden. Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. Rotterdam heeft ruim 18 km2 aan platte daken, vaak ongebruikt. 

Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad. 

Het heeft lang geduurd voor het idee van een groen Doelendak tot uitvoer kon komen. “Het idee kwam ergens in 2008 al op papier”, verklapt Staarink.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant