Afbeelding
Nivon

Oudste schoolgebouw van Rubroek open bij Monumentendagen

Algemeen 563 keer gelezen

Rotterdam-Noord - Een oud schoolgebouw uit de periode waarin de wijk Rubroek ontstond, is het onderkomen van Nivon Rotterdam, een vereniging met activiteiten rond cultuur en natuur. Nivon doet komend weekend mee aan de Open Monumentendagen Rotterdam en iedereen is welkom om een kijkje in het gebouw te komen nemen.

Het schoolgebouw, in de Dirk Smitsstraat 76, werd gebouwd omstreeks 1877. Oorspronkelijk was er ook een onderwijzerswoning in het pand. Maar in 1910 werd de school uitgebreid en werd het oude pannendak vervangen door een tweede verdieping. De onderwijzerswoning werd een klaslokaal.

Veel elementen zijn behouden gebleven, zoals een monumentaal trappenhuis en deuren met panelen. Bij het opknappen van het gebouw zijn de verlaagde plafonds waar mogelijk verwijderd en zijn de oude hoge schoolgangen weer zichtbaar. In een kast werd een eeuw-oud staand urinoir herontdekt, mogelijk het oudste urinoir van dit type dat in Rotterdam nog bestaat.

Nivon werd in de jaren negentig de eigenaar van het pand en probeert het zoveel mogelijk in oude luister te herstellen. De oude klaslokalen worden gebruikt voor culturele activiteiten en zijn ook te huur voor derden.

Rondleidingen en presentaties

Het schoolgebouw is op zaterdag 11 en zondag 12 september geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Bezoekers krijgen op beide dagen vanaf 12.30 uur rondleidingen door het schoolgebouw. Om 15.30 uur geeft historicus Dik Vuik op beide dagen een beeldpresentatie met lezing over de geschiedenis van het gebouw en het ontstaan van Rubroek, de eerste uitbreidingswijk van Rotterdam in noordoostelijke richting. Pas na het ontstaan van de woonwijk Rubroek volgden verdere uitbreidingen met de wijken Oud Crooswijk en Nieuw Crooswijk. Sinds de stadsvernieuwing is het schoolgebouw het enige oude pand dat nog in de Dirk Smitsstraat is te vinden.

Voor meer informatie over Nivon www.nivonrotterdam.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant