Afbeelding

Goed woonplan belangrijker dan zak geld

Algemeen 104 keer gelezen

Wonen in winkels. Kleinschalige zorgwoningen in schoolgebouwen. In Rotterdam moet het mogelijk worden door bewoners mee te laten denken. Daarvoor heeft Woonlab 010 een prijsvraag uitgeschreven. In Hoogvliet moet het schoolgebouw aan de Costanzastraat een woonvoorziening worden voor mensen die zorg nodig hebben.

HOOGVLIET - Dit gebouw valt in de categorie ‘Dit is mijn thuis’ voor mensen met een zorgbehoefte die zelfstandig willen wonen. “Het gaat hierbij om mensen die een zo zelfstandig mogelijk leven willen opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan mensen in een rolstoel of visueel gehandicapten. Voor hoeveel mensen het geschikt is kan ik nog niet zeggen, maar het gaat in ieder geval om een kleinschalige woonvorm,” zegt Nienke Miedema, beleidsadviseur wonen.

Vernieuwing

De gemeente Rotterdam heeft het project Woonlab010 in het leven geroepen om middels prijsvragen vernieuwing in de woningmarkt te realiseren. De prijsvragen zijn onverdeeld over verschillende woonthema’s waarbij vernieuwing wenselijk is. Om dit te realiseren verkoopt de gemeente een aantal van haar leegstaande panden zoals scholen en winkels. In Rotterdam-Noord en Charlois gaat het om winkelpanden die kunnen worden verbouwd tot woningen. Voor de prijsvraag ‘Gouden Jaren’, het langer thuis woonconcept voor senioren wordt een pakhuis in Noord te koop aangeboden.

Leegstand


“We verkopen leegstaand vastgoed aan de partij met het beste plan en niet aan de partij die het meeste geld biedt. Daarbij kijken we ook of het plan iets toe kan voegen aan de wijk. Kunnen mensen die gehandicapt zijn ook hun bijdrage leveren aan de wijk? Die samenwerking is ook belangrijk. Het gaat ons om het hele concept,” zegt Nienke Miedema. “Het is verbazend hoeveel interesse er al is. Iedereen mag een idee aan leveren, maar het is wel handig om dat gezamenlijk met een architect en projectontwikkelaar te doen. De bedoeling is dat het ook wordt uitgevoerd en dan moet het haalbaar zijn.”


Voor mensen die ideeën hebben voor de oude school houdt Woonlab010 begin volgend jaar een informatie- en matchmakingday. “Van alle inzendingen kiezen we de vijf beste.”

Nienke Miedema sluit niet uit dat er meerdere plannen in de toekomst kunnen worden uitgevoerd. “De gemeente wil innovatie in de woningmarkt en dit is een mooie manier om voor alle doelgroepen een passend aanbod te bieden.” Meer informatie www.rotterdam.nl/woonlab010.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant