Afbeelding

Noodkreet Caroline over ondraaglijke pijn moeder

Algemeen 14 keer gelezen

Rotterdam - Wat een aangrijpend ingezonden stuk kregen we binnen van Caroline (gegevens bij de redactie bekend). Ze doet een noodkreet over de situatie van haar moeder en dan vooral hoe de huisarts daarmee omgaat. “Niet om iemand zwart te maken, maar om de triestheid van de situatie weer te geven. Er zal vast geen kwade opzet in het spel zijn. Ik zou alleen graag wat meer medeleven, empathie, van de huisarts willen zien.”

Caroline heeft zelf haar noodkreet klaargezet om op www.dehavenloods.nl te publiceren. Haar echtgenoot, zélf huisarts, heeft hetzelfde stuk ook naar een medisch vakblad gestuurd om binnen zijn beroepsgroep te discussie aan te zwengelen.

Dit is het verhaal van Caroline:

‘Mijn moeder is 89 jaar altijd kerngezond. Twee jaar geleden kreeg ze rugpijn die ondraagljjk werd. Alles is onderzocht maar geen diagnose gevonden. De pijn is zo erg dat ze alleen op de grond kan liggen. Ik verwijt niemand dat er geen oorzaak is. Ik verwijt niemand dat geen pijnstilling werkt. Ik verwijt de huisarts en haar assistentes gebrek aan menselijkheid en empathie. Ik wil van de huisarts horen dat ze meeleeft en niet dat het waarschijnlijk psychisch is. Ik wil van haar horen hoe erg het is als je 48 uur op de grond moet liggen. Alleen. En niet: ‘Tja..als dat voor haar de beste houding is!!!’ Ik wil horen als ik de assistente bel en zeg dat mijn moeder zo’n pijn heeft en zo geel gaat zien: ‘Oh wat erg is het nog steeds zo ondraaglijk?’ En niet: ‘Wat wilt u daarmee zeggen?’ Ik wil respect voor mijn bijna 90-jarige moeder. Moeder van 6 kinderen. Die nu in zo’n situatie ligt. En niet eens een greintje menselijkheid mag ontvangen van haar eerste aanspreekpunt: de huisarts. Kijk naar mijn lieve moeder zoals ze daar ligt en besef dat dit alles is wat ze nog kan wachtend op haar dochters die ook kapot gaan aan deze lijdensweg. Ik vraag alle huisartsen kijk nou eens echt naar deze foto en beeld je in dat dit jouw moeder is. Vreselijke he?’

Reageren kan via De Havenloods op Facebook of mail redactie.hl@persgroep.nl.

Uit de krant