Hidde en Jade bij de wachtcommandant op het politiebureau waar ze door 'echte' walkietalkies mochten praten. Ze mochten weer naar huis. Foto: GvL.
Hidde en Jade bij de wachtcommandant op het politiebureau waar ze door 'echte' walkietalkies mochten praten. Ze mochten weer naar huis. Foto: GvL. Foto: Gerrit van Loon

Jade en Hidde luisteren de politie af met walkie talkies

Algemeen 1.077 keer gelezen

Rotterdam - De kinderen van Havenloods-verslaggever Gerrit van Loon wonen om de hoek van het politiebureau aan de Prins Frederik Hendrikstraat in het Kleiwegkwartier. Met de van Sinterklaas gekregen walkietalkies luisteren ze mee met politieberichten.

De walkietalkies, aangeschaft bij de Hema, hebben een bereik van drie kilometer. Er zitten ook zes kanalen op die de gebruikers kunnen ontvangen. Elk kanaal heeft een fel kleurtje. Volgens de Hema is gebruik toegestaan in de Europese Unie.

Hidde (4) en Jade (6) spelen naar hartenlust met de felrode zendertjes. De één op zolder, de ander in de gang. “Hier Jade. Is je boterham al op? Over.” “Ja, ik wil er nog één”, roept Hidde terug. Bij het terugzetten op een andere zender kraken en ruisen de walkietalkies en zijn er meldingen van politie kort te horen. Direct contact met de politie hebben de kinderen niet. “Hallo politie, hoort u mij”, probeert Jade nog.

Gerrit heeft zelf nog niets spannends voorbij horen komen op de walkietalkies die drie uur lang achter elkaar aan kunnen staan. “Toen ik voor het eerst een ander geluid dan de stemmen van mijn kinderen door die dingen hoorde, schrok ik wel even. Maar tegelijkertijd sloeg mijn fantasie op hol. Stel dat ik op deze wijze achter allemaal politiegeheimen kon komen. Dat valt overigens vies tegen. Sporadisch komen korte –gekraakte- meldingen door.”

“Het is vrij uniek”, zegt een agent op de meldkamer in de Prins Frederik Hendrikstraat. “Hier hebben we een centrale mast op het dak die alle andere zenders in de omtrek te niet doet.” De standaard walkietalkies voor een paar tientjes uit de winkel kunnen een afstand van 3km overbruggen. “Had ik er ook maar zo één”, glimlacht wijkagent Steven van der Ham. Hij nodigde de kinderen uit op het bureau. “Als Hidde en Jade een keer naar de ‘echte’ politieportofoons willen kijken bij de wachtcommandant van bureau Prins Frederik Hendrikstraat maken we een afspraak met ze”, twitterde hij.

Dat bezoekje vorige week werd door de kinderen –die even door een echte walkietalkie mochten praten- als indrukwekkend ervaren. De zenderexpert van de politie liet weten dat de portofoons (via netwerk C2000) een veel groter bereik door steunzenders hebben en normaliter op een andere frequentie dan walkietalkies uit de winkel communiceren. “Wanneer er een lek wordt gevonden dan upgraden we de software. Moet iedere diender zijn portofoon door een kastje aan de muur halen.”

Jade en Hidde mochten hun rode walkietalkies weer mee terug naar huis nemen. Blijft het probleem zich voordoen dan moet papa terug naar het bureau.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant