Woensdag stond de maandelijkse PoetsClub in café de Schouw aan de Witte de Withstraat in het teken van Jules Deelder.
Woensdag stond de maandelijkse PoetsClub in café de Schouw aan de Witte de Withstraat in het teken van Jules Deelder.

Moet er een opvolger voor Jules Deelder komen? ‘Er was en is maar één nachtburgemeester!’

Algemeen 388 keer gelezen

Rotterdam - Is er na het overlijden van Jules Deelder een vacature voor de post van nachtburgemeester van Rotterdam? Burgemeester Aboutaleb vindt van wel. Maar moet er eigenlijk wel een nieuwe nachtburgemeester komen? En hoe bepalen we wie dat wordt? En moet het weer een dichter worden?

door Mark Boninsegna

‘We hebben een vacature in deze stad. Een vacature voor nachtburgemeester. Iemand die over de stad waakt terwijl ik op één oor lig’, zei burgemeester Aboutaleb vorige week tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Hij zei ook dat een nieuwe nachtburgemeester wat hem betreft weer een dichter wordt.

Onze stad was de eerste stad met een echte nachtburgemeester. En dat was natuurlijk Jules Deelder, niemand die daar aan twijfelde. Deelder werd het vanzelf, wás nachtburgemeester voordat de titel bestond. Eerst was het een bijnaam, later werd het een soort van officieel. Op zijn zeventigste verjaardag sprak Deelder, mét ambtsketen, de gemeenteraad toe. Na zijn overlijden volgde de ultieme bevestiging toen zijn dagcollega’s Peper, Opstelten en Aboutaleb een gezamenlijke rouwadvertentie lieten plaatsen.

Maar moet er nu een opvolger van Deelder komen, of juist niet?

Woensdag stond de maandelijkse PoetsClub in café de Schouw in het teken van Jules Deelder. We peilden de meningen.

Stadsdichter Dean Bowen vindt het nog wat vroeg voor een nieuwe nachtburgemeester. “Een nachtburgemeester is belangrijk voor een stad als Rotterdam waar de nodige kritiek is op het nachtleven. Ik vind wel dat we het aan Jules verplicht zijn om de vacature effetjes open te laten. Laten we een jaartje rouwen.”

Miguel Santos, dichter en presentator van de PoetsClub vindt een vacature voor het nachtburgemeesterschap een beetje onzin. “De enige die de functie heeft uitgevoerd is Deelder zelf. Dat deed hij op een manier waar heel weinig mensen aan kunnen tippen. Met het overlijden van Deelder is de titel van nachtburgemeester ook in rook opgegaan. Er was en is maar één nachtburgermeester en dat is Deelder zelf.”

Rien Vroegindeweij , dichter en vriend van Deelder, bedankt in ieder geval voor een eventuele titel, want hij ligt tegenwoordig vroeg in bed, vertelt hij met een knipoog. Maar wat vindt hij van het idee dat er überhaupt een vacature zou zijn? “Ik vond het van Jules uniek, want hij is nooit officieel benoemd. Het was gewoon een bijnaam en die heeft hij als een soort geuzennaam gebruikt. Je moet in ieder geval geen figuur hebben die Jules probeert na te doen. Dat gebeurt nu al. Veel gebruiken daarom nu ook het teringwoord, maar ze vergeten dat Jules het alleen gebruikte als het tekstverrijkend was.”

Hansje de Reuver, fotograaf en goede bekende van Jules, vindt dat er een beetje snel over wordt gesproken. “Ik ben ook bang dat het een geforceerd iets wordt. Kijk, Jules was een gozer van de nacht en die gasten van de nacht hebben we niet eens meer, want we hebben niet eens een café dat na tweeën open is. Toen Jules en ik en vele anderen jong waren, gingen we na tweeën ergens dansen en kon je om vier uur ‘s morgens nog naar een ochtendcafé. Dus een burgemeester van de nacht? Fuck you! Ik vind het niks.”

Claudia Magnolia, dichter, vindt het in ieder geval heel lastig om er een antwoord op te geven. “ik denk dat het gewoon echt heel iets anders moet zijn, want de term nachtburgemeester hoort bij Jules. Een andere functie lijkt me beter. Misschien een loco-nachtburgemeester?”

Drukte tijdens de PoetsClub in de Schouw.
Bij het raam zit Claudia Magnolia, met voor haar (verscholen achter de dichteres) Deelders weduwe Annemarie Fok.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant