Het lijkt iets schoner op straat, maar nu ligt er ándere troep...

Algemeen 124 keer gelezen

Rotterdam - De wereld verandert snel de laatste tijd. De straten van Rotterdam zijn leeg en verlaten. Wat betekent dat voor onze grootste ergernis? Voor de troep op straat? ‘Ik vind opeens veel mondkapjes en latex handschoenen tussen het zwerfvuil.’

door Emile van de Velde

De ergernis over zwerfafval in de Rotterdamse straten liep afgelopen jaren zó hoog op dat allerlei mensen het heft in eigen handen namen en zelf naar buiten gingen om de zooi op te ruimen. Er zijn er die dagelijks een rondje door hun wijk maken, en die bijvoorbeeld de singel voor hun huis schoonvissen. Tot grotere actie aan de Schie en de Rotte aan toe. Hoe doen zij dat nu? In een tijd dat Rotterdammers een heel stuk minder buiten komen? Ligt er minder troep op straat? Of ándere troep?

“Ik zie veel mondkapjes tijdens mijn rondje door de stad, en latex handschoenen in allerlei kleuren”, vertelt Eric Alblas. Hij gaat er (na overleg met politie en zorgpersoneel) nog steeds elke dag op uit, maar raapt voor de zekerheid niets meer op. “Alleen nog lachgaspatronen, dat zijn er wel minder, maar van de week vond ik weer een grote cilinder op Katendrecht.”

Ivo Rodermans raapt nog wel volop troep van straat. “We wandelen soms door de wijk met de kinderen, wél volgens de veiligheidsvoorschriften van het RIVM natuurlijk. Met een grijpstok en plastic handschoenen, maar dat deden we altijd al. Het lijkt erop dat er minder afval ligt nu er minder mensen zijn. Maar het gedrag van mensen is niet veranderd. Er ligt nu ander afval: latex handschoenen, heel veel soorten reinigingsdoekjes. En ik heb één mondkapje gevonden.”

Eveline van Wanrooij (’zakkenvuller’ aan de Lange Hilleweg) heeft al meer mondkapjes bij haar singel weggehaald. “En er lijkt elke avond iemand op een bankje te zitten die latex handschoenen weggooit, heel vreemd. Als we schoonmaken, kijken we beter uit. Lege blikjes pakken we niet meer bij het mondstuk maar in het midden met de grijper beet. En de grijper nemen we sowieso niet mee het huis in, net als de laarzen, die laten we in de tuin staan.”

Alblas: “Ik vind niet dat het schoner is. Hier in het Afrikaanderpark is het nog steeds een zootje. Al kan dat ook zwerfvuil van een paar weken geleden zijn dat er nog ligt.” Rodermans: “Bij mij in Spangen is het wel redelijk schoon vind ik. Maar gisteren hebben we schoongemaakt aan de Mathenesserdijk en toch hadden we weer zó een zak vol.” Van Wanrooij: “Het lijkt iets schoner. Maar we gaan toch door. Vooral voor onze zwaan, die heeft een nest gemaakt!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant