Afbeelding

Noodkreet: ‘Rotterdamse oevers bezaaid met piepschuim’

Algemeen 212 keer gelezen

Rotterdam - De Rotterdamse rivieroevers liggen volgens Ivo Rodermans bezaaid met piepschuim. ‘Bacteriën en schimmels breken het spul niet af. De witte bolletjes blijven daardoor voor altijd circuleren in de voedselketen als ze niet worden opgeruimd.’

Rodermans is initiatiefnemer van Zwerfie Rotterdam. Hij maakt zich grote zorgen over het vele piepschuim. “Het drijft op het water en ligt tussen rivierkeien. Ik zie ook regelmatig bolletjes in groenstroken die vermengd zijn met de ondergrond. Het is echt monnikenwerk om bolletje voor bolletje alles op te ruimen. Bovendien heeft dat weinig nut als er dagelijks nieuw piepschuim bij komt.”

Piepschuim zit als verpakkingsmateriaal in dozen met elektronica. Ook de bouw is hofleverancier. De korrels worden gebruikt voor na-isolatie en soms gemorst of grote stukken piepschuim worden grof afgezaagd. “Het zou al enorm helpen als bouwbedrijven en klussers piepschuim zouden snijbranden, dat maakt aanzienlijk minder rotzooi”, zegt Rodermans. “Maar in Rotterdam maken we de grootste slag door piepschuim niet naast afvalcontainers te zetten, want daar breekt het in stukken en verkruimeld het spul. Piepschuim is enorm licht en waait alle kanten op, ook in sloten, kanalen en rivieren. Voordat je het weet drijft het op zee.”

Volgens Rodermans is de kans klein dat alle Rotterdammers zich door zijn noodkreet ineens netjes gaan gedragen. “Je kunt het gedrag van veroorzakers moeilijk veranderen. Jezelf veranderen is een stuk eenvoudiger. Daarom roep ik mensen die van goede wil zijn op om brokken piepschuim op te rapen en alsnog in de container weg te gooien, nog voordat ze verkruimeld zijn. Dat heeft impact.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant