Afbeelding
Foto: Rijndam

Matthijs kan niet meer op weekendverlof, maar wél weer gamen

Algemeen 371 keer gelezen

Rotterdam - Jongeren en gamen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een hersenbloeding leek een einde te maken aan deze favoriete bezigheid van Matthijs, opgenomen bij Rijndam Revalidatie. Twee collega’s van Rijndam sloegen de handen ineen en zorgden ervoor dat Matthijs via aangepaste apparatuur weer kan gamen. Een extra welkome afleiding in deze bijzondere tijd waarin hij niet op weekendverlof mag vanwege het coronavirus.

 De 16-jarige Matthijs krijgt twee maanden geleden een hersenbloeding en raakt halfzijdig verlamd. Toen ergotherapeut Iris hem vroeg welke hobby’s hij hiervoor had, noemde hij direct gamen. Doordat hij zijn rechterarm niet kan gebruiken, dacht hij dat nooit meer te kunnen. De ergotherapeut legde contact met een collega, die vanuit zijn stichting het onmogelijke mogelijk maakt voor mensen met een beperking. Matthijs speelt nu weer zijn favoriete game, maar nu met zijn linkerhand en -voet. Hij is dolgelukkig. “Nu Matthijs weer kan gamen, zie ik de twinkeling in zijn ogen weer die we eerder kwijt waren”, aldus zijn moeder.

Het gamen wordt niet alleen ingezet als ontspanning en vermaak. “Het kan ook een therapeutisch doel hebben”, legt ergotherapeut Iris uit. “Zo is het een goede oefening voor Matthijs om te schakelen tussen verschillende bewegingen met zijn hand en voet. Met zijn goede linkerhand bedient hij de linkerkant van de controller en met zijn linkervoet het voetpaneel die als rechterzijde van de controller fungeert. Dit was in het begin wennen, maar hij wordt er steeds beter en sneller in”. Vanwege het succes doneert stichting Vrienden van Rijndam een gamepakket aan de kinderkliniek van Rijndam, zodat alle kinderen die zijn opgenomen, ook kunnen gamen.

Vanuit zijn overtuiging dat muziek maken voor iedereen mogelijk moet zijn, richtte Ruud van der Wel, ademhalingstherapeut bij Rijndam Kinderrevalidatie, de stichting My Breath My Music op. Hij ontwikkelde speciale muziekinstrumenten waardoor kinderen met bijvoorbeeld een spierziekte muziek kunnen maken. Sinds kort biedt de stichting speciale gameapparatuur aan die eenvoudig en licht te bedienen is, waardoor mensen met een ernstige beperking kunnen gamen. Dankzij een gift van stichting het Gehandicapte Kind wordt het gamepakket tijdelijk geheel gratis in bruikleen aan kinderen in Nederland aangeboden (www.nmagaming.nl).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant