Kelly Leeuwis, bedenker van de Valentijn Buurtpost, doet een kaartje in de bus van een buurtgenoot.
Kelly Leeuwis, bedenker van de Valentijn Buurtpost, doet een kaartje in de bus van een buurtgenoot.

Maak je buren blij met een kaartje via Valentijns Buurtpost

Algemeen 512 keer gelezen

Rotterdam - Met Valentijns Buurtpost stuur je een (onbekende) buurtgenoot een lieve boodschap, óf kun je zelf een kaart ontvangen. Want een goede buur is beter dan een verre vriend, weet Kelly Meeuwis van Stichting Kongsi.

door Cathelijne Beijn

“Ik zit in de wijkraad van het Hoogkwartier en daar kwam op de agenda dat eenzaamheid door COVID sterk is toegenomen”, vertelt Kelly. “De wereld is voor elke Rotterdammer kleiner geworden. Uitgaan, buurtactiviteiten, naar de film of het café: het is allemaal verdwenen. Daardoor voelen jongeren en ouderen zich sneller eenzaam en somber.” Een slechte zaak, vond Kelly. Dus bedacht ze samen met haar compagnon Geert van Emden een simpele manier om haar buurtgenoten met elkaar in contact te brengen. Gewoon, met een ansichtkaartje. “Het is ontzettend fijn om je buren te kennen. Toen ik een jaar geleden in mijn huidige woning trok, maakte ik vrij snel contact met straatgenoten. Bij de ene buurvrouw kan ik nu terecht als ik me niet zo prettig voel, en met de buren verderop hou ik de geveltuintjes bij.” Maar door corona ziet Kelly haar vrienden en familie ook een stuk minder. “Kleine, fijne dingen als een goed gesprek of een wandelingetje doe ik nu vaker met de buren. Die wonen dichtbij en zijn makkelijk te benaderen.”

Om buurtgenoten in deze lastige tijd met elkaar in contact te brengen, of voor mensen die wel wat aandacht kunnen gebruiken, bedacht Kelly de Valentijn Buurtpost. Ze liet de Rotterdamse kunstenaars Joni Kling, Levi Jacobs en Erico Smit een kleurrijke ansichtkaart ontwerpen die je als set online kunt kopen. “Een kaartje is een simpel, klein gebaar waarmee hopelijk mensen gestimuleerd worden met elkaar contact te maken. En wie weet komt er iets moois uit.” De opbrengst van de kaarten gaat grotendeels naar de kunstenaars. “De gemeente heeft het project omarmd waardoor we de makers konden betalen voor hun kunst. Zo krijgen zij ook weer meer zichtbaarheid.”

En wie wil Kelly zelf een buurkaart geven? “De dame in mijn portiekflat wiens man onlangs naar een verzorgingstehuis moest. Zij is een van de redenen waarom ik dit ben gestart.” De kaartenactie gaat voorlopig door, ook na Valentijnsdag. “Mensen vinden het fijn als er aan ze gedacht wordt. Maar ook dat je iets kunt doen voor een ander, met een klein gebaar.”

Zo werkt het
(in vier stappen)

Stap 1: Bestel jouw setje buurtpost-kaarten via
www.kongsi.ninja/buurtpost


Stap 2: Schrijf een lief berichtje op je kaart . Inspiratie nodig? Ga dan naar www.kongsi.ninja/buurtpost voor schrijftips. Noteer op de kaart ook wie je bent (hoeft niet, mag wel).

Stap 3: Gooi de kaart in de bus bij een bekende, minder bekende of onbekende buurtgenoot die jij een kaartje gunt. Woon je in de wijk Hoogkwartier? Dan kun je ‘m ook inleveren bij Crumble & Sas Bakery of het Industriegebouw. Dan komt je kaart terecht bij een buurtgenoot die graag een kaart ontvangt.

Stap 4: Door je contactgegevens op de kaart te schrijven, kan de ontvanger je bedanken. Wie weet is dit de start van een nieuwe vriendschap en maken jullie binnenkort een wandeling, kunnen jullie eens op elkaars kinderen/dieren/planten passen of elkaar helpen met de boodschappen, bijvoorbeeld.

Wil je zelf een kaart ontvangen? Kies dan voor ‘ontvang ook een kaart’ op de website.

Wat doet Stichting Kongsi?

Stichting Kongsi organiseert het hele jaar door activiteiten om Rotterdammers met elkaar te verbinden en de stad te vergroenen. De Valentijn Buurtpost is één van hun vele projecten. Meer weten? Kijk op www.kongsi.ninja.

Uit de krant