Moederpoes had haar nest op een bijzondere plek: hoog en droog in een knotwilg!
Moederpoes had haar nest op een bijzondere plek: hoog en droog in een knotwilg! Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond

Moederpoezen zijn meesters in verstoppen van hun nestje kittens

Algemeen 1.529 keer gelezen

Rotterdam - Moederpoezen zijn meesterlijk in het verstoppen! Zo hebben we bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond al sterke staaltjes gezien. Want zwerfpoezen weten haarfijn een veilig plekje te vinden om hun nestje te werpen.
 

Naast de achtertuin, onder de struiken, in de kruipkelder of een schuurtje, weten zwerfpoezen goed de weg in parken als het Kralingse Bos of het Zuiderpark. Ook bij bedrijven, volkstuinen, de duinen, ergens in de polder of in het industriegebied rondom Rotterdam; een aanstaande moederpoes vindt altijd wel een veilige haven om haar kroost groot te brengen. Door dit moederinstinct worden daarom buitennestjes vaak niet meteen ontdekt.

Toch een nestje ontdekt?
Als de kittens stilletjes zitten weggedoken, is er meestal niks ernstigs aan de hand. Moeders kijkt wellicht van een afstandje toe of is even op zoek naar eten, het is echt een harde job voor poes om haar kroost te voederen. Het plekje is niet voor niets goed verborgen zodat ze het nest af en toe kan verlaten. Raak de kittens niet aan, want anders ruikt de moederpoes onraad en gaat mogelijk haar nestje verplaatsen naar een andere plek. Het beste is om ons direct te bellen: 010 - 522 15 28. Laat het nestje verder met rust, dat maakt de kans groter om het voltallige gezinnetje op te kunnen vangen.

Het kan dat moeders iets is overkomen…
Dan lopen de kittens te piepen vanwege de honger. Piepen doen ze echt alleen maar in nood, de natuur heeft ze ingegeven om hun aanwezigheid zo min mogelijk prijs te geven vanwege mogelijke vijanden. Zo werden drie al wat oudere kittens gesignaleerd in de duinen. Toen ze waren gevangen, werd iets verderop hun moeder gevonden: helaas overleden. De weeskittens zijn opgevangen in een gastgezin. Het was uiteraard beter geweest dat ze hun moeder hadden gehad als een veilig opstapje in het leven, maar het is fijn om iets te kunnen betekenen voor deze katjes die het anders moeilijk hadden gered.

Kittens zijn altijd beter af samen met hun moeder

Stichting Zwerfkatten Rijnmond doet alles om de poes samen met haar kittens op te vangen. Soms lukt dat niet meteen. Zoals de kittens die hoog en droog in een knotwilg zaten. Moeders liet zich ondanks de vele pogingen niet vangen en er is voor gekozen om haar twee kleintjes een toekomst te bieden. Een half jaar later zat in dezelfde knotwilg weer een nestje. Dit keer is het wel gelukt. Hoe dan ook proberen we altijd een zwerfpoes met kittens zo snel mogelijk ‘van straat’ te halen zodat ze haar kroost veilig kan grootbrengen. En hoe jonger de kittens, hoe makkelijker ze zullen wennen aan mensen. Als de kittens op eigen pootjes staan, worden ze ter adoptie aangeboden. En ook voor de poes wordt een nieuw thuis gezocht. Uiteraard nadat de poes eerst gesteriliseerd is zodat ze nooit meer nestjes hoeft te verstoppen!

Toevallig een nestje kittens ontdekt? Bel meteen naar 010 - 522 15 28 of meld het via de website: https://www.zwerfkattenrijnmond.nl/

Een van de drie weeskittens in de duinen is in de vangkooi gelopen
In de opvang kan de moederpoes veilig haar kittens grootbrengen
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant