In CHICKSTALK interviewen meiden maandelijks nieuwe gasten en gaan ze de straat op om brutale stellingen en vragen voor te leggen aan Rotterdamse jongeren. Foto: chicksandthecity.nl
In CHICKSTALK interviewen meiden maandelijks nieuwe gasten en gaan ze de straat op om brutale stellingen en vragen voor te leggen aan Rotterdamse jongeren. Foto: chicksandthecity.nl

Chicks And The City lanceert nieuwe vidcast CHICKSTALK met taboe doorbrekende reportages en voxpops

Algemeen 404 keer gelezen

ROTTERDAM - Grensoverschrijdend gedrag, seksualiteit, femicide, het slavernijverleden en klimaatverandering. In de afleveringen van de nieuwe vidcast CHICKSTALK komen deze onderwerpen uitgebreid aan bod. CHICKSTALK wordt gemaakt door meiden van 15 tot 25 jaar uit Rotterdam en is een nieuw format van Chicks And The City (CATC) met reportages, voxpops en behind the scenes fragmenten op Instagram en TikTok. 

CHICKSTALK is vanaf woensdag 24 april te zien op de kanalen van OPEN Rotterdam en CATC.

CATC is in twintig jaar uitgegroeid tot een platform voor meiden in Rotterdam, waar ze een podium krijgen om hun verhalen te delen. Oprichter Natasja Morales (radiomaker en jongerenparticipatie-expert) begon in 2004 met een radioshow als participatieproject. Meiden namen de presentatie en de productie van een liveshow voor hun rekening. De radioshow was voor het eerst te beluisteren op Megastad FM en FunX, later op Radio Rijnmond. Tegenwoordig presenteert CATC podcasts en audiovisuele producties via hun eigen kanalen en OPEN Rotterdam. 

“Het jongerenwerk richtte zich destijds vooral op jongens die overlast veroorzaakten op straat. Bij de meiden met wie ik werkte speelden de problemen zich veelal achter de voordeur af. Voor de meiden was er geen plek of serieuze aandacht. Het maken van radio en later podcasts en televisieprogramma’s kwam voort uit wat de meiden wilden doen en leren. Chicks And The City was hiermee voorloper in Rotterdam en de rest van Nederland,” aldus Natasja Morales

Grensoverschrijdend gedrag

In CHICKSTALK, het nieuwste project van CATC, interviewen meiden maandelijks nieuwe gasten en gaan ze de straat op om brutale stellingen en vragen voor te leggen aan Rotterdamse jongeren. De eerste aflevering gaat over grensoverschrijdend gedrag, (straat)intimidatie en veiligheid.

Hiermee pakt CATC door op een onderzoek naar de veiligheidsbeleving onder meiden in Rotterdam-Zuid, waar deze maand de resultaten van werden gepresenteerd. Erasmus Universiteit, Hogeschool InHolland en CATC werkten samen aan dit onderzoek. De meiden van CATC gingen hiervoor ook de straat op in het stadsdeel om leeftijdsgenoten te interviewen. 

Bij het maken van de afleveringen van CHICKSTALK worden de meiden professioneel begeleid door Natasja Morales en andere mediamakers. CHICKSTALK en eerdere projecten van CATC bieden meiden en jonge vrouwen de ruimte om vaardigheden te ontwikkelen voor hun loopbaan. Op hun beurt inspireren en motiveren ze met de talkshows en reportages andere jongeren in Rotterdam en doorbreken ze taboes onder hun leeftijdsgenoten.

CATC is initiatiefnemer van uiteenlopende projecten, waaronder ook Chicks On Tour (COT) in samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties en Verbreek de Stilte over de impact van het koloniale verleden en het slavernijverleden op de leefwereld van jongeren van nu. Het belicht de persoonlijke kant – de betekenis van hun achternaam en de herkomst van de gerechten van hun grootouders – maar ook maatschappelijke onderwerpen, zoals verzet, discriminatie en kansenongelijkheid. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant