In mei 1940 kwam er een einde aan het eerste burgervliegveld van Europa, dat tijdens de mobilisatie op 1 september 1939 een militair vliegveld werd. Foto: pr / Warnaar
In mei 1940 kwam er een einde aan het eerste burgervliegveld van Europa, dat tijdens de mobilisatie op 1 september 1939 een militair vliegveld werd. Foto: pr / Warnaar

Tentoonstelling over vooroorlogs Vliegveld Waalhaven doet luchtvaartverleden herleven

Algemeen 1.750 keer gelezen

Rotterdam-regio - Het eerste burgervliegveld van Europa lag in de buurt van Charlois en niet ver van Rhoon. Het lag ten zuiden van de Waalhaven. Nu vind je er een bedrijventerrein met allerlei straatnamen van vliegeniers. Waar je nu de radiotoren van verre ziet staan, was ooit het midden van de start- en landingsbaan van gras. Van 28 april t/m 20 mei is er op de Klokkezolder in Het Kasteel van Rhoon een expositie gewijd aan het toenmalige vliegveld. Toegang is gratis (de Klokkezolder is alleen bereikbaar via de trap, er is geen lift).

Het eerste vliegtuig vertrok van Waalhaven op 26 juli 1920, maar het vliegveld werd pas in september 1922 officieel geopend.
Op 10 mei 1940 ’s ochtends om vijf voor vier werden de gebouwen van Vliegveld Waalhaven vernietigd door Duitse bombardementen. Spoedig daarna, na een tweede bombardement, werd het vliegveld ingenomen door Duitse parachutisten, die geland waren in de Rhoonse polder ten zuiden van het vliegveld. Later volgde de vernietiging van het grasveld (dat was de landingsbaan) door het afweergeschut van de eigen Nederlandse strijdkrachten en door Engelse vliegtuigen die - op verzoek van Nederland - bombardementen uitvoerden. Zodoende was het vliegveld onbruikbaar voor de Duitsers.
In mei 1940 kwam er zo een einde aan het eerste burgervliegveld van Europa, dat tijdens de mobilisatie op 1 september 1939 een militair vliegveld werd.

Tentoonstelling

Het wel en wee van het destijds befaamde vliegveld Waalhaven is te zien op de Klokkezolder van Het Kasteel van Rhoon aan de Dorpsdijk 63, van 28 april tot met 20 mei, in de weekenden van 14.00 tot 17.00 uur.
Op 28 april om 14.00 uur wordt de tentoonstelling officieel geopend. Direct daarna geeft Kees Stoutjesdijk de openingslezing over de dappere Engelse vliegeniers die op 10 mei 1940 de Duitse troepen op vliegveld Waalhaven aanvielen op verzoek van de Nederlandse regering. Titel van de lezing: ‘Target Waalhaven’ naar het gelijknamige boek hierover. Bij de eerste aanval verloren de Engelsen daarbij vijf van de zes vliegtuigen, waarbij zeven vliegeniers om het leven kwamen. De Britten herdenken hun toen omgekomen kameraden nog elk jaar op 3 en 4 mei met een plechtigheid bij de herdenkingstafel aan het Parmentierplein en het leggen van kransen bij de graven van hun omgekomen collega’s.

Lees verder onder foto >

Vliegveld Waalhaven was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in en om Rotterdam een begrip. Afgebeeld het bekende café-restaurant Waalhaven.

‘Collectie van Dongen’

Frans Gordijn stelde deze tentoonstelling samen uit de uitgebreide verzameling over Vliegveld Waalhaven / vliegtuigfabriek Koolhoven van zijn overleden schoonvader Kees van Dongen. Kees van Dongen was in zijn jeugd, net van de ambachtsschool, werkzaam in de vliegtuigfabriek van Frits Koolhoven op het vliegveld. Hij verzamelde in zijn latere leven ordners vol fotomateriaal en andere gegevens over het vliegveld en over de fabriek van Frits Koolhoven. Deze uitgebreide verzameling, de ‘Collectie van Dongen’, is nu ondergebracht bij het Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad.
Wil je meer lezen over vliegveld Waalhaven, onder andere de verhalen van Kees zelf, surf dan op het internet naar: http://vliegveldwaalhaven.weebly.com.

Lees verder onder foto >

Beleef Waalhaven op film

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Bas Romeijn, die korte historische documentaires maakt op basis van oud filmmateriaal, een compilatie gemaakt van zes van zijn filmpjes over Waalhaven die elk een markant moment tonen uit de geschiedenis van het eerste vliegveld voor de burgerluchtvaart. 

Die oude films, destijds opgenomen zonder geluid, heeft hij van realistisch lijkend geluid en commentaar voorzien, zoals bij de vliegshow in 1937 waar lijkt het alsof het toen al is opgenomen. Zelfs het oorspronkelijke motorgeluid van de Graf Zeppelin heeft hij hiervoor teruggevonden en in de film ‘1932 De Graf Zeppelin bezoekt Vliegveld Waalhaven’ gemonteerd. In de film ‘1924 Het eerste Rotterdam van boven’ komen we een luchtopname van de Psychiatrische Inrichting Maasoord in Poortugaal tegen en in de film ‘De FK 58 Een droom die in vlammen op ging’ zien we de mannen van de Vliegtuigenfabriek Koolhoven in 1939 aan het werk.
Bekijk het videoblog met historische films en podcasts van Bas Romeijn over Rotterdam en omgeving op: https://basromeijnfilms.blogspot.com.. En podcasts op https://soundcloud.com/bas-romeijn-825305263

Lesbrief scholen

Voor de bovenbouw van de basisscholen is er een speciale lesbrief gemaakt. Deze is naar de scholen in Albrandswaard en Charlois gestuurd. Anderen kunnen de lesbrief aanvragen door een mail te sturen naar vv.waalhaven@email.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant