Passagiers stappen in voor een snelle rit van Rotterdam Centraal naar Zuidplein. Foto: De Havenloods
Passagiers stappen in voor een snelle rit van Rotterdam Centraal naar Zuidplein. Foto: De Havenloods

De mooiste busroute van de stad is verdwenen, maar bus 44 is nu wél lekker snel

Algemeen 3.415 keer gelezen

Rotterdam - Bus 44 rijdt weer tussen Zuidplein en Rotterdam Centraal. Niet de oude, vertrouwde bus, maar in een versie 2.0. Lijn 44 is voortaan extra snel. Onder meer omdat de toeristische route van voorheen overgeslagen wordt en de bus niet dóór Carnisse rijdt, maar om de wijk heen.

Door Emile van de Velde

Met deze HOV-verbinding kun je voortaan in ongeveer 23 minuten vanaf Zuidplein op Rotterdam Centraal zijn. Maar belangrijker nog is dat je binnen tien minuten uit Zuid bij het Erasmus MC, in Little C of op Hogeschool Rotterdam kunt zijn. Met de buslijn zijn wijken als Carnisse, Oud-Charlois en Wielewaal directer met Rotterdam-West verbonden, zonder dat je bijvoorbeeld een metroreis met overstap moet ondernemen. Op werkdagen rijdt de bus overdag elke 10 minuten, op zaterdag ieder kwartier en op zondag elke 20 minuten. Op een schone manier, want de bus rijdt elektrisch.

Bus 44 2.0

Met bus 44 2.0 gaat een langgekoesterde wens van de gemeente in vervulling. Zowel de huidige wethouder Vincent Karremans als de vorige, Judith Bokhove, reden maandag glunderend mee met een feestelijke eerste rit. De bus rijdt onder meer zo snel omdat er een extra rijbaan in en bij de Maastunnel is gerealiseerd. Ook zijn afgelopen maanden kruispunten aan de noordkant van de route aangepakt.

Verpleegkundige uit Carnisse

“Voortaan is een verpleegkundige uit Carnisse binnen tien minuten op haar werk in het Erasmus MC. En een student uit Oud-Charlois is twee keer zo snel op Hogeschool Rotterdam dan in het verleden”, vertelde Karremans over het belang van de bus voor Zuid. “Met bus 44 hebben we een mooie vernieuwde lijn die bewoners, studenten en bezoekers op beide oevers van de stad verder met elkaar verbindt.”

Lees verder onder de foto.


De oude haltes in Carnisse liggen er verlaten bij. Foto: De Havenloods

Voor bewoners van Carnisse zal het wel even wennen zijn. De oude haltes aan het Amelandseplein en in Utenhage- en Gruttostraat liggen er verlaten bij, de nieuwe route gaat óm de wijk heen, door de Wielewaalstraat en over de Carnissesingel. Op de Dorpsweg zijn twee vertrouwde haltes gebleven: ter hoogte van de Katendrechtse Lagedijk en de Gruttostraat. Er rijdt sinds deze week ook een nieuwe buurtbus, 567. Ook door Carnisse, langs metrostation Slinge, door Pendrecht en Charlois naar Zuidplein.

De wijk Blijdorp

Aan de andere kant van de rivier zijn de mensen in de wijk Blijdorp hun haltes kwijt. De bus rijdt voortaan vanaf Rotterdam Centraal meteen naar de Maastunnel, met onderweg haltes bij Henegouwerplein, Tiendplein en Little C (dat is ook de halte voor het ziekenhuis). De Bentincklaan wordt dus voortaan overgeslagen.

Heemraadssingel

De Rotterdammer die graag als toerist met het ov door eigen stad reist, is met de snelle verbinding de mooiste busroute van allemaal kwijt. Waar de bus voorheen langs dierentuin en Depot kwam en over de prachtige Heemraadssingel reed, gaat-ie nu in één rechte lijn door de Maastunneltraverse tussen Noord en Zuid heen en weer.

Tram over de nieuwe brug

De snelle verbinding is onderdeel van een grotere wens om meer goed openbaar vervoer voor bewoners van Zuid te realiseren. Op langere termijn hoort daar ook bijvoorbeeld de nieuwe tramlijn bij die van Zuidplein naar het nieuwe Stadionpark via de nieuwe derde stadsbrug en de Oostflank naar Kralingse Zoom rijdt.

Kruispunten veiliger

De aanleg van de nieuwe route voor bus 44 heeft in totaal 6 miljoen euro gekost. Van dat geld werden haltes verplaatst en vernieuwd en kruispunten aangepast. Er zijn ook meteen verkeerslichten vervangen en is er meer ruimte gekomen voor groen rondom de Rochussenstraat en de ‘s Gravendijkwal en bij de Beukelsdijk en Henegouwerlaan. Ook is de verkeersveiligheid op de kruispunten bij de 1e Middellandstraat en de Rochussenstraat verbeterd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant