Vanuit metrostation Hoek van Holland Strand loop je binnen 'no time'  het strand op. Foto: Joan van der Veen
Vanuit metrostation Hoek van Holland Strand loop je binnen 'no time' het strand op. Foto: Joan van der Veen

Metrolijn Hoek van Holland Strand bijna één jaar jong en reizigersaantallen overtreffen verwachtingen

Algemeen 17.450 keer gelezen

Rotterdam - De metrolijn naar station Hoek van Holland Strand is binnenkort één jaar jong! Voor vele inwoners van Rotterdam is het ‘nieuwe’ eindpunt (sinds 31 maart 2023) van deze metrolijn van de RET een uitkomst om een dagje naar het strand en de zee te gaan en even de drukte van de grote stad te ontlopen. Wat zijn de meest recente vervoercijfers en hoe tevreden is de RET over de aantallen reizigers en de inzetbaarheid van de metro op deze lijn? De Havenloods vroeg het aan RET-woordvoerder Rolf Harbers.

De RET becijferde dat van april 2023 tot maart 2024 er in totaal 364.448 personen met de metrolijn naar station Hoek van Holland Strand zijn gereisd (11 maanden). Naar station Hoek van Holland Haven in diezelfde periode: 293.155 personen.

In de maand juni 2023 werden de meeste mensen naar station HvH Strand vervoerd: 78.078. Juni was het drukst, omdat dat de warmste zomermaand was in 2023. Naar station HvH Haven was september 2023 de drukste maand met 33.039 personen.

Lees verder onder foto >

Het station HvH Strand gezien vanaf de zeezijde. Foto: Peter Zoetmulder

Behoorlijk tevreden

De RET is ‘behoorlijk tevreden’ over de inzetbaarheid van de lijn en de aantallen passagiers. Woordvoerder Rolf Harbers: “De reizigersaantallen op HvH Haven en Strand gezamenlijk overtreffen onze verwachtingen. We zien dat hier ook relatief veel reizigers betalen met OVPay, wat erop wijst dat we nieuwe doelgroepen aanboren, zoals dagjesmensen die geen vaste OV-reizigers zijn. Dat is goed nieuws.”

Voor het gehele traject van metrolijn B ten Westen van Schiedam (vroeger ook wel de ‘Hoekse Lijn’ genoemd) geldt dat de RET ook daar tevreden is met de reizigersaantallen. “We zien nu ook dat er grotere woningbouwprojecten op gang komen langs de stations, wat het aantal reizigers verder zal doen groeien en de auto-afhankelijkheid op dat soort plekken verkleint. Het OV is voor een reis naar een plek nabij een RET-metrostation elders in ons netwerk, een aantrekkelijke reisoptie. Dit effect zien we ook langs andere goedlopende metrolijnen, zoals de E-lijn tussen Rotterdam en Den Haag.”

Lees verder onder foto >

Doorkijkje naar het station HvH Strand. Foto: Joan van der Veen  

Inzetbaarheid

Op zondagen en op alle dagen in de zomervakantie kan de metrolijn naar Hoek van Holland Strand overdag 8x per uur rijden. Op zaterdagen buiten de zomervakantie kan de metro overdag 6x per uur rijden. Maar het streven is om ook op die dagen van 19:00 tot ongeveer 23:00 uur 4 maal in plaats van 2 maal per uur te rijden, onderstreept Harbers. “Vorig jaar bleek dat veel mensen op stranddagen na 19:00 uur vertrokken. Inzet van twee metro’s per uur was toen aan de krappe kant.”

In verband met 1 jaar metrolijn Hoek van Holland Strand zal er in de zomermaanden en met warme dagen extra aandacht worden besteed aan de mogelijkheid om met het OV naar het strand te gaan. Harbers: “Wij zien de zomermaanden met vertrouwen tegemoet. En we hopen natuurlijk, net als de ondernemers aan het strand, dat het zonnige maanden worden. Ook zij hebben daar baat bij, zeker in combinatie met de metrolijn!”

Op naar het strand en de zee, op steenworp afstand van metrostation HvH Strand. Foto: Peter Zoetmulder

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant