Still uit het filmpje.
Still uit het filmpje.
Filmpje

Xerxes - Sparta. De slag aan de Wilgenplas

Algemeen 870 keer gelezen

Rotterdam - Opeens had Xerxes in 1932 het op één na grootste voetbalstadion van Nederland. De Rotterdamse club speelde acht jaar lang aan de Wilgenplas en kon daar maar liefst 32.000 bezoekers kwijt. In het filmpje ‘Xerxes - Sparta. De slag aan de Wilgenplas’ op de website van Bas Romeijn zien we hoe tienduizenden toeschouwers toestromen.

Geen club speelde op zoveel verschillende soorten terreinen als Xerxes. Na een rondgang langs allerlei kleine terreintjes speelt de club vanaf 1932 plotseling in het op één na grootste stadion van Nederland. Dat was een initiatief van ondernemer A. Poot die grote plannen had voor een recreatiegebied met onder meer een zwembad, lunapark en een stadion voor Xerxes, dat daarvoor bij VOC inwoonde. 

Het stadion kreeg maar liefst 32.000 plaatsen en was daarmee na het Olympisch Stadion in Amsterdam het op één na grootste stadion van Nederland. De ligging was minder gunstig, kilometers ten noorden van de stad. Slechts acht seizoenen bestond het stadion. In 1940 ging het gehele project failliet en het stadion werd afgebroken. Xerxes bleef met lege handen achter en speelde een jaar later weer op een sober en piepklein terrein aan het Schiekanaal.

In het filmpje zie je hoe de tienduizenden toeschouwers bij het stadion komen voor de wedstrijd Xerxes-Sparta.

Bron https://basromeijnfilms.blogspot.com/ en voetbalarchieven.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant