De spectaculaire C-8 'vloog' op hoge snelheid over de Nieuwe Maas. Foto: Watertaxi Rotterdam
De spectaculaire C-8 'vloog' op hoge snelheid over de Nieuwe Maas. Foto: Watertaxi Rotterdam

Watertaxi test supersnelle boot met draagvleugels op de Nieuwe Maas

Algemeen 3.590 keer gelezen

Rotterdam - Watertaxi Rotterdam heeft afgelopen week een proefvaart gemaakt met een boot op draagvleugels. De spectaculaire C-8 ‘vloog’ op hoge snelheid over de Nieuwe Maas. De test leidde tot veel enthousiasme. ‘Met hun stabiele vaargedrag, hoge snelheden en efficiënter energieverbruik zijn deze hydrofoils ook voor Rotterdam veelbelovend.’

De test betekent niet dat de schippers van Watertaxi Rotterdam voortaan met open speedboten als de C-8 door Rotterdam racen. De test moest vooral uitwijzen of draagvleugels wel geschikt zijn voor ritten op de altijd woelige Nieuwe Maas. En dat bleek zo te zijn. Doordat het schip zijn romp boven het water uit tilt, is de weerstand minimaal. Daardoor merk je aan boord niets meer van de pittige stroming en golfslag op de rivier.

Lees verder onder het filmpje.


De C-8 van de Zweedse scheepsbouwer Candela is bestemd voor de particuliere markt. Maar Candela ontwerpt ook hydrofoil-shuttles voor het dagelijkse personenvervoer over water. Vanaf april onderhoudt een elektrische 30-persoons draagvleugelboot van het bedrijf een veerdienst tussen Stockholm en een van de nabijgelegen eilanden. Zo’n grote shuttle is minstens even rap als de op fossiele brandstof aangedreven Rotterdamse watertaxi’s.

Daan van der Have en Hans Loos

Daan van der Have en Hans Loos van Watertaxi Rotterdam keerden begin deze herfst enthousiast terug van een werkbezoek aan Candela. Hun missie is dat heel de Rotterdamse watertaxivloot vóór 2030 emissievrij vaart. En wie weet leidt de door de Zweden ontwikkelde hydrofoiltechnologie de weg daar naartoe.

Andere gemeentes

‘Met hun stabiele vaargedrag, hoge snelheden en efficiënter energieverbruik zijn deze hydrofoils ook voor Rotterdam veelbelovend’, vertelt Van der Have op watertaxirotterdam.nl. ‘De ontwikkeling ervan werpt een nieuw licht op wat we in onze dienstverlening nog allemaal kunnen realiseren. Nu is het bijvoorbeeld nog te kostbaar en te tijdrovend om elektrisch naar Vlaardingen te varen. Maar met snelle draagvleugel-watertaxi’s is het straks wél mogelijk om ons vervoersnetwerk met halteplaatsen in andere gemeentes te gaan uitbreiden.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant