De Silja Europa. Foto: Gemeente Rotterdam
De Silja Europa. Foto: Gemeente Rotterdam

Zó leven de statushouders die in de nieuwe opvang op het schip in de Merwehaven verblijven

Algemeen 4.871 keer gelezen

Rotterdam - Sinds deze week is er in Rotterdam als eerste gemeente in Nederland een doorstroomlocatie voor statushouders open. Op de ferry Silja Europa in de Merwehaven is ruimte voor 1.500 vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De veerboot blijft het komende anderhalf jaar aan de Merwehaven liggen. 

De Silja Europa is een ferry, een veerboot met slaapmogelijkheid. Ruim 30 jaar vervoerde het schip toeristen over de Oostzee. Met twaalf verdiepingen is de Silja Europa één van de grootste schepen in z’n soort. Silja Europa fungeert sinds deze week als doorstroomlocatie, een tijdelijke plek voor statushouders die nu nog in azc’s wachten op een woonruimte.
Door deze statushouders onder te brengen op een doorstroomlocatie, komen er in de azc’s weer bedden vrij voor asielzoekers. De statushouders die op de Silja Europa terecht komen, krijgen uiteindelijk een woonruimte toegewezen in Rotterdam of de directe omgeving.

Lees verder onder de foto.

Op het schip zijn vooral dichte rolluiken te zien. Foto: Arnoud Verhey/Gemeente Rotterdam

De Silja Europa is van alle gebruikelijk luxe ontdaan. Dat was al zo voordat het schip naar Rotterdam kwam, hiervoor lag het schip in Velsen, waar het ook al diende als opvangschip voor vluchtelingen. Aan boord zie je vooral veel dichter rolluiken,  lege schappen en verlaten kassa’s. Alleen op de borden is te zien dat er op het schip een speelgoedwinkel, een taxfreeshop, een grillrestaurant, een casino en een zwembad zijn. Maar dat is nu allemaal dicht. Op één buffetrestaurant op de achtste verdieping na. Hier krijgen de bewoners drie keer per dag een maaltijd. Zelf koken op het schip mag niet. Ook lekker in de zon liggen op het bovenste dek is er niet mee, dat dek is afgesloten.

Lees verder onder de foto.


Slaapruimte in afwachting van een echte woning. Foto: Arnoud Verhey/Gemeente Rotterdam

Het COA verzorgt op het schip inburgerings- en taallessen. Ook Vluchtelingenwerk Rotterdam heeft een loket op het schip, waar de statushouders informatie kunnen inwinnen of hulp kunnen krijgen. Daarnaast is, in opdracht van de gemeente, ook stichting MANO aanwezig op het schip. Deze stichting helpt de nieuwe Rotterdammers op weg in de stad, verzorgt kinderactiviteiten en geeft trainingen over werken en studeren in Nederland.

Lees verder onder de foto.


Zo ziet het schip in de Merwehaven er van binnen uit. Foto: Arnoud Verhey/Gemeente Rotterdam

Speciaal voor omwonenden en andere geïnteresseerden organiseerden het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente deze week rondleidingen op het opvangschip. Over anderhalf jaar gaat de cruiseferry waarschijnlijk weer gewoon toeristen vervoeren.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Rotterdam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant