Ravi's film over de sloop van de Tweebosbuurt gaat binnenkort in première.
Ravi's film over de sloop van de Tweebosbuurt gaat binnenkort in première.

Ravi Sandberg filmde wat de sloop van de Tweebosbuurt voor impact had op de bewoners

Algemeen 1.803 keer gelezen

Rotterdam – De film Fantoomwijk van Ravi Sandberg gaat 27 januari in première tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR), als onderdeel van het Rotterdams programma van het festival. In juli won Ravi Sandberg de pitch van het IFFR en ontving hierdoor subsidie om de korte film Fantoomwijk te produceren. Fantoomwijk gaat over zijn voormalige wijk, de Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk. Ravi Sandberg is deze week onze Rotterdammer van de Week.

Door Amel Bali

Hoe is de interesse voor film maken ontstaan en wanneer ben je hiermee begonnen?

“Ik ben ooit begonnen met freerunnen en breakdancen en maakte daar filmpjes van. Ik begon film steeds interessanter te vinden en ontdekte meer en meer de mogelijkheden van het medium. Zo ontstond langzaam mijn passie voor film. Ik wilde hier ook echt iets mee gaan doen.”

Welke opleiding heb je gevolgd?

“Ik heb eerst op het Grafisch Lyceum in Rotterdam gezeten en ben vervolgens naar de Kunstacademie in Utrecht gegaan. Daar vond ik mijn focus en kon ik echt beginnen met het ontwikkelen van mijn makerschap. Vrijheid en eigenheid binnen het maakproces stonden centraal. Tijdens mijn studie aan de Kunstacademie ging er een nieuwe wereld voor me open.”

Hoe ben je op het idee gekomen voor een film over de Tweebosbuurt?

“Na het afstuderen moest ik mijn studentenflat in Rotterdam verlaten. Ik ben toen in de Tweebosbuurt gaan wonen, antikraak. Hier heb ik twee jaar gewoond. Het was een fijne, gezellige en levendige buurt. In die twee jaar veranderde de buurt langzaam in een dichtgespijkerde spookwijk. De woningen moesten worden gesloopt om plaats te maken voor dure nieuwbouw. Het was een heftig proces dat enorme impact had op de mensen die daar al decennia woonden en gedwongen moesten vertrekken. Ik was een van de laatste bewoners die wegging. Regelmatig kwam ik terug naar de wijk om er even doorheen te lopen. Toen ik een sloopmachine een hap uit mijn oude woonkamer zag nemen besefte ik: nu moet ik de camera oppakken. Dit liep tegelijkertijd met de Pitch van het IFFR. Ik stuurde een plan in waarin ik mijn visie op de film, de wijk en mijn binding met Rotterdam uitlegde. Ik was blij te horen dat mijn idee erdoorheen was.”

Toen won je en kwam je in aanmerking voor de subsidie. Hoe ging het verder?

“De film is uiteindelijk anders geworden dan het oorspronkelijke plan. Mijn eerste plan was een poëtische ode aan de herinneringen van de Tweebosbuurt. Het zou een soort monument worden voor de wijk die er ooit was. De film vormde zich tijdens het proces, zoals het eigenlijk ook hoort te lopen. Het idee werd telkens bijgeschaafd door de verschillende interviews die ik heb afgenomen en beeldmateriaal dat ik heb gemaakt.”

Het verhaal van de mensen die daar jaren hebben gewoond.

“Fantoomwijk is namelijk niet mijn persoonlijk verhaal, maar het verhaal van de mensen die daar jaren hebben gewoond. De uiteindelijke film focust meer op de impact van de sloop op de oud-bewoners en het systeem achter de sloop. De film Fantoomwijk wordt geproduceerd door Rosa Duvekot van Mint2. Menna Laura Meijer van Mint Film Office heeft me gecoached tijdens het maakproces. De vele gesprekken met haar, hebben ervoor gezorgd dat ik scherp kon blijven tijdens het proces.”

Heb je met Fantoomwijk een bepaald doel of boodschap voor ogen?

“Ik hoop met Fantoomwijk te kunnen bijdragen aan bewustwording over hoe beeldvorming beleid beïnvloed en welke impact dat beleid vervolgens op de getroffenen heeft en kan doorwerken in de samenleving. De film biedt een opening om hierover in gesprek te gaan.”

Je plannen of ambities voor de toekomst?

“Op dit moment is Fantoomwijk zo goed als af. De afgelopen zes maanden heb ik hier volop aan gewerkt en ging mijn focus vooral hier naartoe. Na de première ga ik even ademhalen en kijken waar ik precies naartoe wil werken. Momenteel ben ik ook bezig met het ontwikkelen van een experimentele film en de ontwikkeling van een langere speelfilm.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant