Het WijkMuseum BoTU geflankeerd door drie van de zeven MuseumDirecteuren, van links naar rechts: Houria Tourich, Luisa Maria Dos Santos Gonçalves en Angela Renfurm. Foto: pr
Het WijkMuseum BoTU geflankeerd door drie van de zeven MuseumDirecteuren, van links naar rechts: Houria Tourich, Luisa Maria Dos Santos Gonçalves en Angela Renfurm. Foto: pr

Opening van Rotterdamse WijkMuseum BoTu dat vol met wijkverhalen zit

Algemeen 1.421 keer gelezen

Rotterdam - Bospolder-Tussendijken (BoTu) krijgt een eigen WijkMuseum. Op vrijdag 26 augustus vanaf 15.00 uur vindt de officiële opening plaats, waarbij wethouder Simons de collectie voor de deur van het Bollenpandje aan de Rosier Faassenstraat 22 zal onthullen. Art-Jan de Vries, bekend van alter-ego Marja van Katendrecht, is dagvoorzitter (de host). 

Het volledige programma duurt tot 17.00 uur en wordt verder opgeluisterd met (wijk)verhalen van de WijkMuseumdirecteuren, livemuziek door Nuevos Tangos Viejos en hapjes en drankjes. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

WijkMuseum BoTu geeft bezoekers een persoonlijke kijk op het leven en de mensen in de wijk BoTu. Wijkbewoners zijn de museumdirecteuren. De eerste museumdirecteuren van WijkMuseum BoTu zijn Angela Renfurm, Houria Tourich, Luisa Maria Dos Santos Gonçalves, Maike Dassen, Mirre Valkenburg en haar kinderen, Sharmila Lalaram en (opa) Jacques Stoppelenburg. 

Op een creatieve en kunstzinnige manier hebben zij hun (levens)verhalen met een link naar de wijk BoTu verzameld in boxen. Deze zeven WijkMuseumBoxen zijn bevestigd aan een fiets, symbool voor verbinding en beweging. De collectie kan daardoor eenvoudig overal in de wijk neergezet en bekeken worden. En door de constructie met boxen is het ook heel makkelijk om een wijkverhaal te wisselen of toe te voegen. Het WijkMuseum is hierdoor elke keer opnieuw een verrassing.

Positiviteit, veerkracht en trots
Stichting Wijkcollectie is een organisatie die in samenwerking met bewoners verhalen verzamelt, vastlegt en deelt. Dit draagt bij aan een sterkere wijk waar iedereen zich thuis voelt, elkaar kent en begrijpt. Zo wordt het ook makkelijker om hulp te vragen als dat nodig is. Of samen te feesten wanneer dat kan. 

Verhalen zorgen voor positiviteit, veerkracht en trots. En dat begint allemaal met bewoners die elkaar verhalen vertellen en laten zien wie zij zijn en wat hen in de wijk bezighoudt. “Kunst en cultuur zorgen voor een lijn tussen mensen van begrip en gevoel voor elkaar. WijkMuseum BoTu is geïnspireerd op het principe van een ‘zwerfbieb’ en in de vorm van een fiets is de drempel zo laag mogelijk”, aldus Nicole van Dijk, directeur en initiatiefnemer van Stichting Wijkcollectie. 

(Inter)nationale belangstelling
Het idee van WijkMuseum BoTu staat niet op zichzelf. Ook andere Rotterdamse wijken tonen interesse. In het najaar wordt er een WijkMuseum geopend in Mathenesse. Zelfs internationaal is er belangstelling voor het concept. Begin september gaat ‘de fiets’ naar Documenta in Kassel (Duitsland). Dit is een toonaangevende tentoonstelling van actuele beeldende kunst en vindt eens in de vijf jaar plaats. Een afvaardiging van bewoners, museumdirecteuren en kunstenaars zal WijkMuseum BoTu daar met trots vertegenwoordigen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant