In deze eerste editie spreekt programmamaker Caterine Baeten met diverse gasten. Foto: Salih Kilic
In deze eerste editie spreekt programmamaker Caterine Baeten met diverse gasten. Foto: Salih Kilic

Debatpodium Arminius presenteert nieuwe talkshow Disruptie

Algemeen 324 keer gelezen

Nieuwe geluiden, andere gezichten en verse perspectieven: dat is Disruptie. Deze nieuwe Rotterdamse talkshow over politiek, kunst & cultuur en sociale ongelijkheid gaat op maandagavond 30 mei in première in debatcentrum Arminius aan het Museumpark. 

In deze eerste editie spreekt programmamaker Caterine Baeten gasten zoals Nourdin el Ouali (Nida), Eeva Liukku (Vers Beton), Sherina Leerdam (Omroep Zwart) en Saskia Piqué (Metropolis Festival) over het mislukken van de linkse lokale politiek en de opvallende toename van vrouwen van kleur aan de top van culturele instellingen.

Disruptie wordt gemaakt in samenwerking met debatpodium Arminius en de gemeente Rotterdam. De initiatiefnemers, Caterine Baeten en Laura Jak, ontwikkelden het format vanuit de wens een inclusieve talkshow toe te voegen aan de bestaande programmering in de stad. Disruptie heeft een Rotterdams karakter wat zich uit in de keuze voor gasten en onderwerpen. 

De talkshow wordt gepresenteerd door Caterine Baeten. Eerder werkte zij in de lokale politiek, de Tweede Kamer en op het Mediapark in Hilversum. Daarnaast is zij programmamaker bij het journalistieke platform Vers Beton en werkzaam voor het Internationale Film Festival Rotterdam.

Caterine: “De afgelopen jaren heb ik in omgevingen gewerkt waar de wens voor vernieuwing en inclusie wel werd uitgesproken, maar simpelweg niet lukte. In Rotterdam zie je dat de roep om andere verhalen en perspectieven op steeds meer plekken zichtbaar wordt en dat nieuwe makers hun plek claimen. Disruptie is daar een voorbeeld van. Het programma wordt gemaakt door een team professionals dat representatief is voor de Rotterdamse samenleving.”

Les van gemeenteraadsverkiezingen
De eerste editie van de talkshow haakt in op het resultaat van de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Wat verklaart de mislukking van links in de stad? Zijn linkse partijen te versplinterd? Met een gemiddelde opkomst van 39 procent blijkt de betrokkenheid van de Rotterdammer bij de verkiezingen historisch laag. Het deel van de Rotterdammers dat wél gaat stemmen, stemt wederom voor een rechtse coalitie. Is er een gebrek aan politiek leiderschap?
Aan tafel schuiven onder andere Nourdin el Ouali (voormalig politicus Nida), Eeva Liukku (hoofdredacteur van Vers Beton) en Ninny Duarte Lopes (gedupeerde toeslagenaffaire).

Vrouwen van kleur in topposities
Het andere onderwerp dat zal worden besproken is de opvallende trend van vrouwen van kleur in topposities. Na een jarenlange discussie over het gebrek aan diversiteit in de cultuursector lijkt er sprake van een kentering. Wat doen Rotterdamse bedrijven nu anders? Of zijn het juist de vrouwen van kleur die zelf vaker naar voren stappen?
Voor dit onderwerp schuiven onder andere Sherina Leerdam (hoofdredacteur Omroep Zwart), Jasmina Ibrahimovic (directeur Wijktheater Rotterdam) en Saskia Pique (directeur Metropolis Festival) aan.

In deze editie van Disruptie zit Amber Vineyard in de interviewstoel: de grondlegger van de Nederlandse ballroomscene en de ‘moeder’ van ballroombeweging House of Vineyard. Het muzikale intermezzo wordt verzorgd door zangeres en songwriter Melissa Fortes.

Uit de krant