Bezoek van wethouder Grauss aan Huis van de Wijk Mozaiek, waar hij in gesprek is met Kaj en Ramon van SOL. Foto: Mischa Mannot
Bezoek van wethouder Grauss aan Huis van de Wijk Mozaiek, waar hij in gesprek is met Kaj en Ramon van SOL. Foto: Mischa Mannot

Hulp voor Rotterdammers bij aanvragen energietoeslag blijft mogelijk

Algemeen 1.105 keer gelezen

Rotterdam - Van 9 t/m 13 mei vond de Week van het Extraatje010 plaats. Op ruim 45 locaties verspreid over de stad, zijn duizenden Rotterdammers gratis geholpen met het aanvragen van financiële extraatjes zoals de energietoeslag. Maar nog steeds maakt lang niet iedereen die recht heeft op financiële extraatjes, daar ook gebruik van. Zonde, want inwoners lopen zo soms wel honderden euro’s per jaar mis. 

Wethouder Grauss (Armoedebestrijding, Schuldenaanpak en Informele zorg) is daarom blij dat inwoners ook de komende tijd nog voor hulp terecht kunnen bij maatschappelijke organisaties in de stad.

De behoefte aan hulp is groot. Afgelopen week is wel gebleken dat lang niet iedereen een aanvraag zelfstandig of met hulp van familie of vrienden kan doen. Op sommige locaties liep het echt storm. Daar werden dagelijks meer dan 50 inwoners geholpen. De vraag naar hulp was zo groot dat organisaties mensen regelmatig moesten vragen op een later moment terug te komen. 

Goud waard 
Vooral veel oudere Rotterdammers lopen al vast bij het inloggen met DigiD, om toegang te krijgen tot een digitaal aanvraagformulier. Ze hebben nog geen DigiD, weten hun inloggegevens niet meer, of hebben bijvoorbeeld geen mobiele telefoon voor het inloggen met verificatie via sms. Daardoor kunnen ze meestal niet in een keer geholpen worden, maar moeten ze vaker terugkomen.
Na het aanvragen van een DigiD, of het opvragen van inloggegevens, duurt het een paar dagen voor de gegevens binnen zijn en ze verder kunnen met de aanvraag. Dat leidt her en der wel tot frustratie. Maar bezoekers van de spreekuren zijn het er unaniem over eens: de helpende medewerkers zijn goud waard!

Wethouder Grauss sprak donderdag in Huis van de Wijk Mozaiek met medewerkers van SOL. “Hartstikke mooi dat de inloopspreekuren afgelopen week zo druk bezocht zijn. Niet alleen voor hulp bij de energietoeslag maar ook voor de andere inkomensregelingen die we hebben. Niet alle Rotterdammers weten wat ze kunnen aanvragen maar kunnen de extraatjes goed gebruiken. Ik ga ervan uit dat door deze Week van het Extraatje010 de Rotterdammers de inloopspreekuren in Huizen van de Wijk nu nog beter weten te vinden.’ 

Hulp blijft 
Grauss kan het niet vaak genoeg benadrukken: “Wie hulp nodig heeft, kan altijd gratis terecht bij de spreekuren van de welzijnsorganisaties in de stad!”
Het hele jaar door. En niet alleen voor het aanvragen van de energietoeslag, maar ook voor het aanvragen van andere financiële extraatjes, zoals de Kwijtschelding van de afvalstoffenheffing, AOW- en jeugdtegoed en Bijzondere bijstand. Want wie recht heeft op de energietoeslag, heeft waarschijnlijk ook recht op andere ondersteuning.

Uit de krant