Wethouder Eskes in Huis van de Wijk De Oriënt. Foto: Gemeente Rotterdam
Wethouder Eskes in Huis van de Wijk De Oriënt. Foto: Gemeente Rotterdam

Nog tienduizenden Rotterdammers hebben recht op 800 euro energietoeslag maar vragen dat niet aan

Algemeen 4.354 keer gelezen

Rotterdam - Zo’n 75 procent van de Rotterdammers met recht op 800 euro energietoeslag, heeft deze nog niet aangevraagd. Het gaat om zo’n 37.500 huishoudens. Veel inwoners denken te veel te verdienen. Anderen hebben moeite met de aanvraag. 

Op de eerste dag van de Week van het Extraatje010 sprak wethouder Eskes in Huis van de Wijk De Oriënt met verschillende inwoners die de aanvraag niet zelfstandig konden doen. Zij hadden vooral moeite met de tweestaps-verificatie om in te loggen bij DigiD en ook het uploaden van het identiteitsbewijs is lastig. Eskes is daarom blij dat er op zo veel locaties hulp en ondersteuning geboden wordt door de Rotterdamse maatschappelijke organisaties. 

Sinds 2 mei kunnen Rotterdammers met een lager inkomen 800 euro energietoeslag aanvragen. Het gaat niet alleen om mensen met een uitkering of AOW. Ook huishoudens met inkomsten uit salaris, eigen onderneming of pensioen kunnen recht hebben op de toeslag. Voor alleenstaanden geldt een maximum netto maandinkomen van 1.455 euro tot aan de AOW-leeftijd en een maximum van 1.615 euro vanaf de AOW-leeftijd. Voor gezinnen of echtparen geldt een maximum netto maandinkomen van 2.075 euro tot aan de AOW-leeftijd en een maximum van 2.185 euro vanaf de AOW-leeftijd. 

Nog 37.500 aanvragen te gaan

In totaal gaat het in Rotterdam om 80.000 huishoudens. 50.000 daarvan moeten de toeslag zelf aanvragen, maar tot nu toe hebben pas zo’n 12.500 huishoudens dat ook echt gedaan. En dat terwijl de behoefte aan dit steuntje in de rug juist zo groot is. Tijdens de Week van het Extraatje010 bundelen Rotterdamse organisaties daarom hun krachten, om inwoners te attenderen op hun recht op de toeslag en ze direct te helpen met de aanvraag. De ervaring met andere toeslagen leert namelijk dat juist de mensen met de grootste behoefte aan een financieel extraatje, ook de meeste moeite hebben het aanvragen daarvan. 

Hulp in de buurt 

Tot en met 13 mei kunnen Rotterdammers op 46 locaties gratis terecht voor hulp bij het aanvragen van de energietoeslag. Daar worden ze ook gelijk gewezen op andere extraatjes waar ze recht op hebben en geholpen met de aanvraag daarvan. Ook na deze week is er in de hele stad nog gratis hulp bij het aanvragen van de energietoeslag. Kijk voor alle locaties en openingstijden op www.rotterdam.nl/energietoeslag of bel 14010 voor de openingstijden van de dichtstbijzijnde locatie. 

De Week van het Extraatje010 is een initiatief van Netwerk Digitale Inclusie 55+ en gemeente Rotterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Rotterdam, VGZ, SVB, NOOM, Regelhulp, gro-up Buurtwerk, Pit010, Humanitas, DOCK, SOL, DIA, WMO Radar, Welzijn op de Hoek, Goud van Noord, House of Hope en Rotterdam Dorst. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant