Hair power in Wereldmuseum Rotterdam met onder anderen haarartiest Tomihiro Kono. Haarstuk geïnspireerd op een hagedis. Foto: Sayaka Maruyama
Hair power in Wereldmuseum Rotterdam met onder anderen haarartiest Tomihiro Kono. Haarstuk geïnspireerd op een hagedis. Foto: Sayaka Maruyama

Wereldmuseum Rotterdam presenteert unieke expositie Hair Power

Algemeen 959 keer gelezen

Rotterdam - Prachtig versierde haarkammen, gedurfde pruiken, minutieus gevlochten sieraden en een warme trui gemaakt van haar. Wereldmuseum Rotterdam opent op 20 mei de nieuwe tentoonstelling Hair Power. Een unieke en omvangrijke expositie over de kracht van menselijk haar.

In de spotlight geplaatst met topstukken uit de museumcollectie én hedendaags werk van makers als Tomihiro Kono, Yelaine Rodriguez, Clémence Hilaire, Antonin Mongin en Sarojini Lewis.  

In Hair Power brengen meerdere thema’s de gelaagdheid van ons haar naar voren. Via identiteit en schoonheid bijvoorbeeld. Wie bepaalt wat mooi haar is? Waar komen die schoonheidsidealen vandaan? Of het gevoel van intimiteit, zowel bij een rouwsieraad als in de kappersstoel. En denk ook aan haar als materiaal en koopwaar. Want haar is sterk en gaat eeuwenlang mee, dus verwerken we het in objecten, aandenkens en design. Tot slot: empowerment. We vieren de positieve impact die haar kan hebben op mensen én hele samenlevingen! 

Van hoofdtooi tot haartapijt
Bijzondere objecten uit de collectie van het Wereldmuseum komen samen met hedendaagse werken van toonaangevende kunstenaars en ontwerpers. Zo vind je een hoofdtooi van menselijk haar, kralen en groene keverschildjes uit Papoea-Nieuw-Guinea bij het uitbundige werk van celebrity haarartiest Tomihiro Kono. Of een unieke muts uit Alaska, waterproof dankzij geregen garen van haar, bij een gewoven haartapijt van kunstenaar Antonin Mongin.

Intieme fotografie
Verschillende fotografen brengen intieme odes aan de mens en hun haar. New York-based Yelaine Rodriguez zoekt in haar serie naar het verband tussen bepaalde haarstijlen en wat in Europa wordt gezien als ‘heilige’ gemeenschappen. De Rotterdamse Sarojini Lewis onderzoekt hoe haar identiteit –afhankelijk van haar gekozen kapsel– door de buitenwereld wordt waargenomen. En hoe ze zich van deze blik weet te bevrijden.
Als sluitstuk van Hair Power maakt kunstenaar Clémence Hilaire een indrukwekkende haar-installatie, reflecterend op de hele tentoonstelling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant