Drie leden van de wielerfamilie. Ron Zijlaard op z'n derny, met links zoon Maikel en rechts schoonzoon Nick. Foto: Emile Hilgers
Drie leden van de wielerfamilie. Ron Zijlaard op z'n derny, met links zoon Maikel en rechts schoonzoon Nick. Foto: Emile Hilgers

Wielerfamilie Zijlaard baalt als een stekker

Algemeen 1.259 keer gelezen

Rotterdam - Nog maar net terug van de zesdaagse in Gent, kwam afgelopen dinsdag het bericht dat de Wooning Zesdaagse niet doorgaat hard aan voor Ron Zijlaard en zoon Maikel.

Door Emile Hilgers

“Een enorme tegenvaller voor de renners, de organisatie en het publiek”, zegt Ron, die al jarenlang in het spoor van zijn vader Joop gangmaker is op het wielerfeest in Rotterdam Ahoy. 

“De shirts waren al gedrukt en alle sponsors hadden weer hun medewerking toegezegd. Mijn broer is organisator en Maikel zou ook rijden, dus voor onze familie had het een mooi evenement kunnen worden. We zagen het al wel een beetje aankomen, maar je bent toch teleurgesteld.”
Voor Gent was Ron nerveus, bekent hij. “Een klein baantje, lang geen wedstrijden gereden. En mijn zoon reed er ook, achter een andere derny.”

Maikel had het vooral in het begin heel zwaar, vertelt hij. “De eerste vier dagen heb ik afgezien. Er werd hard gereden. Toch een tiende plaats. Of ik nog andere baanwedstrijden zal rijden dit seizoen is afwachten. Je weet niet wat er nog doorgaat. Ik denk dat ik vooral ga trainen en denken aan het nieuwe wegseizoen.”

Voor Nick van der Lijke Zijlaard wordt het NK Derny zondag 28 november in Amsterdam een afscheidswedstrijd. “Soms gaat als de ene deur dicht gaat, een andere deur voor je open”, zegt hij daarover. “Per 1 januari nemen mijn vrouw Nicky en ik de croissanterie van mijn schoonouders over. Daar hebben we ontzettend veel zin in, iets nieuws.”

Gevraagd naar hoogtepunten in zijn sportcarrière, verklaart de 30-jarige Rotterdammer veel leuke seizoenen te hebben meegemaakt, met mooie uitslagen. “Ik vond het leukst dat ik in een kopgroep heb meegereden in de Amstel Gold Race, mijn favoriete koers. En dat ik afgelopen jaar het WK reed. Op de baan werd ik in 2018 Nederlands kampioen. De Europese titel daarna was speciaal, met Maikel die daar tweede eindigde.”

Nick heeft zich op het NK Derny extra goed voorbereid. “Ik wil afsluiten met iets moois”, zegt hij over zijn motivatie. Ook schoonvader Ron doet extra z’n best, bijvoorbeeld met een extra training afgelopen woensdag in Sloten.
“Wel jammer dat er door de nieuwe coronamaatregelen geen publiek bij kan zijn”, vindt de gangmaker. “Dat merk je aan de renners. In Gent waren de tribunes niet volledig bezet dit jaar. Normaal zijn die stampvol en zie je meer strijdlust op de baan.”

Terwijl Ron en Maikel in Gent waren, hebben Nick en Nicky proefgedraaid in ‘De Snor’. “Het was hard werken, broodjes maken, net als wielrennen”, evalueert Nick. “Maar het was een leuke ervaring.” Zelf wil hij niet speculeren, maar z’n schoonpa verklapt dat Nick zondag in Apeldoorn misschien nog niet zijn laatste wedstrijd rijdt. Ron: “Hij wacht nog op uitsluitsel van een profploeg. Als hij daarbij kan rijden, stellen we de overname van de zaak nog een tijdje uit.”

Uit de krant