Foto: Gemeente Rotterdam
Foto: Gemeente Rotterdam
In 16 wijken

Alleen een woning kopen als je er ook echt zélf in gaat wonen

Algemeen 1.465 keer gelezen

Rotterdam - Als eerste grote stad van Nederland voert Rotterdam een opkoopbescherming voor woningen in. Vanaf 1 januari 2022 geldt voor zestien wijken dat je er alleen een woning mag kopen als je er ook echt zelf in gaat wonen. Het zijn allerlei soorten wijken, in allerlei delen van de stad, en de bedoeling is dat huisjesmelkers er voortaan niet zomaar meer hun gang kunnen gaan.

De woningmarkt in Rotterdam is uit balans. Rotterdammers die een huis willen kopen, moeten opboksen tegen opkopers die woningen doorverhuren om er financieel beter van te worden. Doordat huurpanden vaak tijdelijk bewoond worden, ontstaat er geen prettige woonwijk. Om dit tegen te gaan, geldt voor nieuwbouw al een zelfbewoningsplicht. Met de opkoopbescherming wil de gemeente Rotterdam als eerste van de vijf grote gemeenten starters en woningzoekenden met een middeninkomen meer kansen geven voor het kopen van een woning tegen een redelijke prijs.

Lees verder onder het kaartje.

Het gaat om zestien wijken: Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot-IJsselmonde, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Het Lage Land, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Charlois, Oud-Mathenesse, Rubroek en Tarwewijk.

De Opkoopbescherming geldt alleen voor woningen in het lage en middensegment met een WOZ-waarde tot 355.000 euro.
Verhuren kan alleen nog onder strenge voorwaarden, zoals verhuur aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers en zussen). Of als de eigenaar van de woning langer op reis gaat. Hiervoor is dan een vergunning nodig, die alleen de eigenaar van de woning kan aanvragen. Het verhuren van een woonruimte zonder vergunning kan leiden tot een boete van 21.750 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant