Wim Noordzij is met House of Esports sportaanbieder op de Senior Games, met onder meer een iPool biljarttafel. Foto: Emile Hilgers
Wim Noordzij is met House of Esports sportaanbieder op de Senior Games, met onder meer een iPool biljarttafel. Foto: Emile Hilgers

Veelzijdig sportaanbod op Senior Games

Algemeen 831 keer gelezen

ROTTERDAM – Sporticoon Nelli Cooman en wethouder Sven de Langen verrichten maandag 20 september de opening van de Senior Games. Op sportpark Olympia aan de Buitendijk in IJsselmonde worden vervolgens allerlei clinics, sportlessen en beweegactiviteiten gehouden voor ouderen. Óók esports.

Doel van de Senior Games is niet om nieuwe wereldrecords te vestigen, maar om Rotterdamse senioren in beweging te brengen en kennis te laten maken met nieuwe sporten. Alle activiteiten worden begeleid door professionals en uiteraard wordt er rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen.

Esports als hulpmiddel om ouderen meer te laten bewegen. Het werkt al voor kinderen. House of Esports introduceert het nu ook voor 55-plussers. Om te beginnen op de Senior Games, later ook in het huis van de wijk in Oud Charlois en andere delen van de stad.

“In opdracht van de gemeente Rotterdam gaan we een nieuw programma uitrollen”, vertelt Wim Noordzij, huisbaas van House of Esports. “Daarvoor hebben we naast de game coach voor jongeren nu ook een combinatiefunctionaris gamen en ouderen in ons team. Die gaat nauw samenwerken met welzijnsorganisatie DOCK. We hebben het al uitgeprobeerd met de digitale speelmuur waarop 35 beweegspellen kunnen worden gespeeld, met de iPool tafel, en met Virtual Reality-spellen.”

Ouderen waren volgens Noordzij super enthousiast. “Het is competitief en ook heel gevarieerd. Op de speelmuur kan je memory spelen, maar ook spelletjes met trappen, slaan en duwen. Het gaat om samen plezier hebben. Darts is favoriet bij de ouderen.”
House of Esports maakt onderscheid tussen senioren van 55 tot 75 jaar, die veelal nog zeer vitaal zijn, en 80-plussers, die in bepaalde gevallen vanwege hun geestelijke of lichamelijke gezondheid extra begeleiding nodig hebben. Noordzij: “Ook voor die laatste groep zijn er hulpmiddelen. Zoals VR-spellen die aanzetten tot bewegen.”

“Esports kunnen ook heel populair worden bij de nieuwe doelgroepen”, is de overtuiging van Noordzij. “De meesten zijn vertrouwd met een pc, laptop of tablet, het is niet zo dat ze geen idee hebben wat gamen is. We krijgen kinderen in beweging die nooit bewegen en dat gaat beslist ook lukken met senioren.”

Deelnemers kunnen op elk niveau meedoen. Het aanbod is gevarieerd: van boksen tot beachvolleybal, van walking football tot gelukswandelingen en yoga. Er zijn ook denk- en behendigheidssporten, zelfs esports staan op het programma. 

Men kan inschrijven voor één van drie tijdsblokken van elk twee uur (vanaf 9.00, 11.30 en 14.00 uur). Tijdens een blok kan aan vier activiteiten worden deelgenomen. Meer informatie op www.seniorgamesrotterdam.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant