"Je 'eigen' olifant moet je dagelijks wassen, zijn voeten schoonmaken en medicijnen en voedingssupplementen geven."

Esmay verkoopt producten van olifantenpoep: ‘Van dezelfde olifanten als waar ik voor gezorgd heb.’

Algemeen 330 keer gelezen

Rotterdam - Sinds Esmay Verschuren (24) in februari besloot dat er iets drastisch moest veranderen in haar leven, spelen olifanten een hoofdrol. Ze ging als vrijwilliger naar Sri Lanka om voor deze bedreigde dieren te zorgen. Meteen na haar terugkomst besloot ze producten te gaan importeren die worden gemaakt van olifantenpoep. “Van dezelfde olifanten als waar ik voor gezorgd heb.”

Door Els Neijts

Esmay’s initiatief trok onder meer de aandacht van het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat voor de vernieuwde huisstijl en het nieuwe lijfblad Be one with nature, covers en posters liet maken van olifantenpoep-papier. “Mijn leven gaat steeds meer kloppen. Alles past naadloos”, lacht Esmay. “Na mijn studie communicatie en multimedia design ben ik de mode in gerold. Hoewel dat best leuk was, voelde ik me in die wereld niet op mijn gemak. Toen ik daar voor minstens de duizendste keer tegen mijn vriend over begon, besloten we voortaan beter voor onszelf te gaan zorgen en zoveel mogelijk dingen te doen waar we wel gelukkig van worden.”

“Mijn eerste stap in die richting was mijn baan opzeggen en naar Sri Lanka gaan om bij de Millenium Elephant Foundation te gaan helpen. Eenmaal bij de olifanten werd ik helemaal rustig. Door voor die dieren te zorgen, zorgde ik blijkbaar ook voor mezelf. Ik ben een gevoelig en empathisch mens. Daar wil ik voortaan naar leven.”

Voor Esmay kwam bij de olifanten ook een kinderdroom uit. “Ik wilde dit op mijn elfde al en eigenlijk is die gedachte nooit meer verdwenen. Sterker nog, ik ging op internet steeds meer opzoeken en op mijn dertiende wilde ik zelfs een olifant adopteren. En nu dit...”

Voor olifanten zorgen betekende vooral véél rotzooi opruimen. “Je kreeg ook een eigen olifant toegewezen die je iedere dag moest wassen, zijn voeten schoon maken om ontstekingen tegen te gaan en medicijnen en voedingssupplementen toedienen. Ik kreeg Kandula, een mannetje van 46. Ik heb hém goed leren kennen, maar het is wel een beetje eenrichtingsverkeer gebleven. Logisch misschien met al die wisselende vrijwilligers en toeristen.”

“Het voordeel van er zo echt bij horen bleek dat je een cultuur van binnenuit veel beter leert kennen dan een gewone toerist. Daardoor kwam ik ook in de fair trade werkplaats terecht waar zo’n dertig vrouwen de producten maken die ik nu importeer. Echt female empowerment. Ik betaal een eerlijke prijs zodat de vrouwen ook een eerlijk salaris kunnen krijgen en tien procent van mijn winst gaat naar de olifanten. Vooralsnog verkoop ik op mijn site vooral diverse soorten notitieboekjes en kaarten, maar ik heb gezien dat je van olifantenpoep ook bierviltjes en zelfs pennen kunt maken. Dat is misschien iets voor de zakelijke markt. Op mijn site zet ik ook mijn verhalen én ik houd openbare lezingen. Allemaal met olifanten als rode draad.”

Meer info over Esmay’s producten van olifantenpoep kun je vinden op www.prettyeco.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant