Zo moet de nieuwe toren op de Lijnbaan eruit gaan zien.
Zo moet de nieuwe toren op de Lijnbaan eruit gaan zien. :

Lumière wordt toren van 200 meter op hoek Lijnbaan en Kruiskade

Algemeen 467 keer gelezen

Rotterdam - Op de hoek van de Lijnbaan en de Kruiskade komt een toren van 200 meter hoog te staan. De nieuwe wolkenkrabber wordt vernoemd naar bioscoop Lumière die tientallen jaren op die plek zat en krijgt het New Yorkse Rockefeller Center als grote voorbeeld.

Het plan ‘Lumière’ komt uit de koker van de Rotterdamse familiebedrijven Manhave en VORM, zij pakken samen met de gemeente Rotterdam en KAAN Architecten de herontwikkeling van het Lijnbaankwartier aan. Op de plek waar tussen 1955 en 2003 het vermaarde Lumière Theater was gevestigd, zal een multifunctioneel complex van maximaal 200 meter hoog verrijzen aan de Lijnbaanzijde, met circa 400 huurappartementen, hoogwaardige retail en horeca.

In de voormalige bioscoop – eigendom van Manhave Vastgoed – zijn momenteel winkels, horeca en een sportschool gevestigd. Lumière krijgt aan de Lijnbaan een nieuwe prominente entree, inclusief een atrium van meerdere verdiepingen hoog. Er wordt ook gedacht aan een filmhuis met uitzicht over de binnenstad, kantoorruimtes, een hotel, conferentieruimte, een zwembad met fitnessruimten en een bar met groot terras. Daarnaast is er in het plan veel ruimte voor maatschappelijke voorzieningen, zoals een fietsenstalling of een kinderdagverblijf. 

Aan de Lijnbaan en Kruiskade is in het nieuwe plan ruimte beschikbaar voor high-end retail, een grand-café of restaurant. Aan de Karel Doormanstraat is ook nog eens ruimte beschikbaar voor zowel retail, horeca, als een maatschappelijke voorziening.

Voor het architectonisch ontwerp wordt gerefereerd aan Rockefeller Center (New York) en 10 Corso Como (Milaan). De tijdloosheid, de hoge kwaliteit van de gevel en het iconische van Rockefeller Center gaan de wanden langs de Lijnbaan, de Kruiskade en de Karel Doormanstraat representeren. De kleine boutiques, het groen, het subtiele, al dat in Corso Como gevonden kan worden, is terug te vinden in het binnenterrein.

Lumière wil aansluiten op het Rijksmonument Lijnbaanensemble, het symbool van de Rotterdamse wederopbouw, maar maakt er formeel geen onderdeel van uit. Tijdens het ontwerp wordt rekening gehouden met de kernwaarden van het Rijksmonument.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant