Gaye su Akyol

vrijdag 24 mei 2024 20:00 tot 1:00

Gaye Su Akyol, de wild geprezen kunstenaar uit Istanbul leverde onlangs een onvergetelijk vierde album, Anadolu Ejderi (Anatolische Draak). Voortbouwend op haar blend van Turkse psychedelica, krachtige statements en retro-futuristische klanken, is haar visie persoonlijker en compromislozer dan ooit tevoren.

Moed. Dapperheid. Durf. Dat zijn de leidende woorden die Turkije’s Gaye Su Akyol begeleidden bij het maken van Anadolu Ejderi, haar eerste volledige release in vier jaar.

Alles aan Anadolu Ejderi – de titel vertaalt zich als “Anatolische Draak” – ademt vuur. Het neemt risico’s, de teksten bieden een verkenning van de politiek in het hedendaagse Turkije. Het persoonlijke maakt daar zeker deel van uit. “In een politiek klimaat waar de toewijding van een vrouw aan haar passie, aan verliefd worden, aan haar seksuele identiteit al revolutionair genoeg is, is ze diep gepassioneerd en in staat om haar liefde vrijelijk te uiten”, merkt Akyol op. “Het zou gemakkelijk zijn geweest om in de comfortzone van het verleden te blijven.”

Locatie