North Sea String Quartet
North Sea String Quartet North Sea String Quartet

Bijzondere live setting & cd-presentatie North Sea String Quartet in LantarenVenster

vrijdag 10 mei 2024 21:00 tot woensdag 10 april 22:30

Het avontuurlijke North Sea String Quartet uit Rotterdam presenteert op 10 mei het genreoverschrijdend album Splunge met een concert in LantarenVenster. Hierbij staan innovatieve speeltechnieken en improvisatie centraal. Het is de aftrap van een uitgebreide Nederlandse tournee. Daarnaast is de setting deze avond opmerkelijk: de groep speelt in het midden van de zaal, met het publiek er omheen in een cirkel.

Splunge (7 Mountain Records) is na de EP Feldwerk (2018) en samenwerkingen met zangeres Lillian Vieira, violist/vocalist Roland Satterwhite en gitarist Javier Infante, de vierde plaat van het North Sea String Quartet. Echter is het hun eerste volledige album onder eigen naam met zelfgeschreven composities. Het improviserende viertal werpt met Splunge een nieuw licht op het aloude strijkkwartet. Zij koesteren een grote liefde voor hun klassieke roots, maar zijn ook gek op stijlen als jazz, elektronische dansmuziek, folk en een vleugje funk en bluegrass. Met innovatieve speeltechnieken weet de groep al deze stijlen, veelal vanuit een ritmische basis, te vertalen naar het strijkkwartet. “We zijn zowel een strijkkwartet als een band”, zegt altvioliste Yanna Pelser. “Ons fundament is solide en klassiek, maar we spelen ook groovy. Zie ons als vier creatieve vogels uit verschillende windstreken die graag het experiment aangaan.” Het in 2016 in Rotterdam opgerichte kwartet bestaat naast Pelser uit violisten Pablo Rodri´guez en George Dumitriu en cellist Thomas van Geelen.

Moderne tijd   

Het nieuwe album staat symbool voor de reis die het traditionele strijkkwartet doormaakt naar de moderne tijd. Een reis die in de jaren tachtig begon met het Turtle Island String Quartet uit de Verenigde Staten. Pelser licht toe: “Zij waren het eerste strijkkwartet dat improviseerde. Later volgden groepen als het Poolse Atom String Quartet en het Nederlandse Zapp4. Binnen ons kwartet vormt improvisatie de basis van alles wat we doen. De meeste stukken op het album zijn vanuit improvisatie ontstaan. Sterker nog, twee collectieve improvisaties zijn zelfs tijdens de opnamedagen ontstaan: Splunge in en Splunge out. Het is een eclectische plaat geworden.”

Van funk, drum ’n bass tot minimal music

Splunge, bestaande uit 13 tracks, ademt dus diversiteit. Zo is het nummer Roller geïnspireerd op electronic funk. Choroesque is een weelderig stuk met Braziliaanse invloeden en moderne jazzharmonieën. Het minimalistische Last Ferry is ontstaan tijdens een veerboottocht in Helsinki. WTTT is een dansbaar vierluik geïnspireerd op drum ’n bass en electronic dance music. Carousel beslaat hedendaags klassieke invloeden met tangoritmes en minimal music en Squirrels on Ice is heuse bluegrass, terwijl de track Mojito zo uit een jaren 90 videogame lijkt te zijn ontsnapt. 

Het North Sea String Quartet werkt regelmatig samen met andere (bekende) artiesten en speelde op gerenommeerde podia en festival als Het Concertgebouw, het Bimhuis, De Doelen en North Sea Jazz. | northseaquartet.com 

Locatie