Kleerkastvasten: de textielketen ontrafeld
Kleerkastvasten: de textielketen ontrafeld Sarah Vandoorne

Open debat & boekpresentatie: ‘Kleerkastvasten - de textielketen ontrafeld’

zaterdag 10 juni 2023 15:00 tot 17:00

Interview met auteur Sarah Vandoorne door Esther Muñoz Grootveld, met aansluitend een discussie met publiek

Wereldwijd kopen we maar liefst 46 kledingstukken per persoon per jaar, vier keer zoveel als twee decennia geleden. Tegelijkertijd gooien we ook meer weg, in Nederland gemiddeld zo’n 40 kledingstukken per jaar. De hoeveelheid textielafval die hierdoor ontstaat is immens. Ook zorgt de productieketen van kleding op veel plekken in de wereld voor grote sociale ongelijkheid én voor grootschalige vervuiling. Het internationale modesysteem piept en kraakt aan alle kanten. Waarom blijven wij dan toch onze garderobes vullen? 

De Belgische onderzoeksjournalist Sarah Vandoorne dook voor haar nieuwe boek Kleerkastvasten, de textielketen ontrafeld in de wereld achter onze kledingstukken. Vandoorne reisde voor haar boek o.a. naar Bangladesh, India, Indonesië, Ghana en Marokko. Daar sprak ze met activisten, arbeiders, fabrieksdirecteuren en andere schakels in de textielketen, om te onderzoeken hoe we kleding op een verantwoordelijke manier kunnen blijven maken en dragen. Elke schakel uit de textielketen nam ze kritisch onder de loep. Waar komen onze kleren vandaan? Hoe en door wie worden ze gemaakt? Welke waarde geven we kleding? En waar belanden onze kledingstukken als wij ze niet meer willen? 

De boeklancering van Kleerkastvasten is aanleiding voor een publieke podcastproductie van Designplatform Rotterdam in samenwerking met modehub De Wasserij. Vandoorne wordt geïnterviewd door Esther Muñoz Grootveld, tentoonstellings- en programmamaker op het gebied van mode, kunst en vormgeving. Na het interview kan het publiek deelnemen aan het gesprek. Een deel van dit vraag- en antwoordspel zal vanaf de zomer als podcast te beluisteren zijn.

Wil je ook deelnemen aan het gesprek? Meld je dan nu aan en kom op zaterdagmiddag 10 juni vanaf 14:30 naar De Wasserij! Om 15:00 start het gesprek. AANMELDEN? Stuur een mailtje met je naam naar info@dewasserij.cc. Deelname is kosteloos.