Uitzicht over de Eendragtspolder, natuur en waterberging treffen elkaar hier.
Uitzicht over de Eendragtspolder, natuur en waterberging treffen elkaar hier. Erna Oldenburg (PhotoMatters)

Waterschappen gaan naar de Provincie Zuid-Holland

woensdag 15 februari 2023 16:00 tot 17:00

Den Haag, 15 februari 2023 – AWP voor water, klimaat en natuur, nu ook in Provincie ZH.

Woensdag 15 februari presenteert de AWP aan de Nederlandse pers, haar plannen om mee te gaan doen aan de verkiezingen voor provinciale staten. Sinds 2008 doet de AWP al mee aan de verkiezingen voor de waterschappen. 

Door zich zowel in de waterschappen (Delfland, Hollandse Delta, Schieland en de Krimpenerwaard) als in het provinciebestuur te laten horen wil de AWP meer en meer effectief invloed te kunnen uitoefenen op thema’s die raken aan de klimaatverandering. Watermanagement is belangrijk in tijden van klimaatverandering, maar klimaatadaptatie gaat zeker niet alleen over water. Alle infrastructuur heeft of krijgt op enig moment met de veranderingen te maken. Daarom spelen de provincies een sleutelrol in klimaatadaptatie. Provinciebesturen bepalen immers in belangrijke mate waar en hoe gebouwd wordt. 

Vooral aanpassing aan klimaatverandering, beter omgaan met regenwater en bevorderen van de natuur staan hoog op de agenda. Het klimaat verandert snel en AWP wil dat provincies en waterschappen daarom nu maatregelen treffen. 

Daarnaast wil de partij maatregelen nemen tegen vervuiling door bestrijdingsmiddelen en chemische stoffen, zoals PFAS. Samengevat: de AWP is voor een schone en veilige leefomgeving (schoon water, schone lucht en een schone bodem).De aanpak van deze stoffen overschrijdt de granzen van de waterschappen.

Het AWP verkiezingsprogramma richt zich daarnaast nadrukkelijk op het voorkomen en mitigeren van schade door klimaatverandering. De partij wil maatregelen nemen die voorsorteren op toenemende weersextremen als stortbuien en lange droogteperiodes.

De AWP ziet een belangrijke rol weggelegd voor de waterschappen en de provincies in natuurbeheer. “Een rol die nog onvoldoende wordt uitgebuit om optimaal biodiversiteit te stimuleren”, vindt Hans Middendorp, vice-voorzitter van het landelijk AWP-bestuur en lijsttrekker voor Delfland en Zuid-Holland.  Het AWP verkiezingsprogramma richt zich nadrukkelijk op het versterken van de biodiversiteit, omdat meer en sterkere natuur helpt om de gevolgen van klimaatverandering te dempen. De AWP wil ‘biologisch boeren’ stimuleren door een korting op hun waterschapsbelasting. 

De praktische invulling voor Zuid-Holland:

1. Waterveiligheid gaat boven alles. De AWP wil maatregelen tegen de gevolgen van de zeespiegelstijging door gebruik te maken van ruimte, natuur en dijkversterking. 

2. Schoon water in onze omgeving is van groot belang. Daarom wil de AWP dat er geen giftige stoffen in het milieu geloosd worden en dat medicijnresten uit het rioolwater gezuiverd worden. 

3. De AWP wil een herstel van de biodiversiteit in sloten en weilanden. Daarom is de AWP voor het afvangen van de Rode Amerikaanse Rivierkreeft zodat kikkers, amfibieën, planten en vissen weer kunnen terugkeren in de polder. 

4. De straat moet het regenwater bij hoosbuien snel kunnen afvoeren. De AWP wil meer groen en minder stenen, minder regenwater in het riool en berging en hergebruik van regenwater.

5. Natuurvriendelijke boeren moeten minder waterschapsbelasting gaan betalen dan de intensieve veeteelt- en landbouwbedrijven. Dat versnelt de landbouwtransitie. 

6. Voor alle bedrijven moet gelden dat de vervuiler betaalt en dat de grootste vervuilers het meeste betalen. 

7. Bodemdaling van de Krimpenerwaard moet worden gestopt evenals het boren naar drinkwater.

8. Bewoners moeten buiten kunnen wandelen, zwemmen, fietsen, varen, sporten, zeilen en hun vishengels kunnen uitwerpen.