Proveniersplein en spoorsingel anno 1965
Proveniersplein en spoorsingel anno 1965 Hollandse Tram Maatjes

Terug in de tijd naar het Proveniersplein anno 1965

zaterdag 5 november 2022 10:00 tot donderdag 27 oktober 16:00

Op de laatste openingsdag in 2022 van het openbaar vervoer museum is een bijzondere attractie te zien: een diorama in schaal 1:87 gebaseerd op het Proveniersplein anno 1965. Met voor de wat oudere Rotterdammers herkenbare elementen zoals Hotel Regina, snackbar ‘t Singeltje en een deel van het oude Centraal Station.
Modellen van RET-trams uit die tijd rijden langs de Provenierssingel en over het plein en stoppen bij de tramhalte Centraal Station (Blijdorpzijde). Ook historische bussen ontbreken niet.

Het diorama is gebouwd door het team Hollandse Tram Maatjes (afkorting HTM, maar dat heeft in dit geval niks te maken met de Haagse Tramweg Maatschappij). Deze enthousiaste en kundige modelbouwers hebben al meer fraaie diorama’s uit Nederlandse steden gebouwd en op vele plekken getoond, vooral op modelbouw-exposities.
Zo bouwden zij De helluf van lijn elluf, gebaseerd op een stukje Den Haag en Scheveningen, natuurlijk met HTM-trams. Onze hoofdstad werd vereeuwigd in het diorama ’t was in Amsterdam , met trams op de Herengracht en Vijzelstraat in de jaren ‘60.

Het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum is trots dat de Hollandse Tram Maatjes het unieke Rotterdamse diorama op 5 november in de museumremise willen tonen.