Eerste editie manifestatie Zie de Schie - Adverteren Rotterdam | De Havenloods | Krant en Online
Afbeelding
Eric van Straaten

Eerste editie manifestatie Zie de Schie

donderdag 6 oktober 2022 20:00 tot 21:30

Het Cultureel Forum Schiedam richt haar blik op de Schie, de rivier waar de stad haar ontstaan en naam aan heeft te danken. Op 6, 8 en 9 oktober 2022 vindt de manifestatie Zie de Schie plaats, met culturele activiteiten over het verleden, heden én de toekomst van de Schie. Het publiek kan kiezen uit een afwisselend programma van presentaties, boottochten, openstellingen en ontdekkingstours. Je ervaart hoe het is om op en aan de Schie te wonen, ontdekt het roemruchte verleden en hoort over de laatste plannen voor de Schieoevers.

De Schie heeft een rijke geschiedenis die cruciaal is voor de ontwikkeling van Schiedam en de regio. De Schiedelta laat, in een relatief klein gebied, voorbeelden zien van verstedelijking, natuur, waterbeheer, recreatie en infrastructuur. Bovendien is het landschap rondom de Schie volop in beweging. Architectuur, stads- en landschapsontwikkeling verdienen volgens het Cultureel Forum Schiedam een permanente plek op de culturele agenda. Onder de noemer Zie de Schie wordt een jaarlijks terugkerende manifestatie georganiseerd. Hiermee wil het ook een bijdrage leveren aan de viering van 750 jaar Schiedam (in 2025), met een focus op de regionale betekenis van de Schie en Schiedam.

Programma Zie de Schie

Schie Café | donderdag 6 oktober 2022 

Als aftrap van de manifestatie wordt in de Bibliotheek Schiedam een speciale editie van het Schie Café georganiseerd met presentaties over de historie en de toekomst van de rivierdelta. Sprekers vanuit diverse disciplines, zoals landschapsarchitectuur, cultuurhistorie en ecologie, komen aan het woord. Zo vertelt architect-onderzoeker Paul Meurs de bezoekers meer over de cultuurhistorische waarde van de Schie, terwijl landschapsarchitect Steven Delva zijn kennis deelt over de rol van het landschap bij actuele opgaven van stadsontwikkeling. Ook aan natuurliefhebbers wordt gedacht. In het Schie Café presenteert aquatisch ecoloog Ernst Raaphorst de levendige onderwaterwereld van de Schie. En om niet te vergeten kan er gedurende het evenement genoten worden van muziek geïnspireerd op het thema water, live gespeeld door niemand minder dan de Schiedamse band Sjarm! 

Sprekende Schie (tours) | zaterdag 8 en zondag 9 oktober 2022

Tijdens het weekend geven bewoners, kunstenaars en historici ontdekkingstochten op en rondom de rivier. Aan de hand van persoonlijke verhalen en toekomstperspectieven komt het erfgoed tot leven. Zo krijgen deelnemers de kans om tijdens de ‘Gluren bij de buren’-tour binnen te kijken bij bewoners van bijzondere panden in de historische binnenstad. Toch meer interesse in industrieel erfgoed? Dan is er een mogelijkheid om een tocht bij te wonen waar de herbestemming van de Sodafabriek en de Glasfabriek op het programma staan. Kunsthistoricus en Schiedam-ambassadeur Cilia Batenburg neemt de bezoekers mee naar de unieke bruine vloot, waar je historische zeilschepen bezoekt en de schippers zelf hun verhaal vertellen. Wist je ook dat architectuurhistoricus Marcel Teunissen mee gaat op de boot om te vertellen over de bijzondere architectuur en tijdlagen die er in Schiedam te zien is? Een unieke beleving die je niet wilt missen! 

Kaarten bestellen voor Zie de Schie kan via: www.cultureelforumschiedam.nl