De winnende initiatiefnemers, Margit en Jesper, gaan met Stichting Plezierrivier de Rotte aan de slag om 'De Sterkste Schakel' in de Poort van Noord te realiseren. Foto: Vincent van Hoven
De winnende initiatiefnemers, Margit en Jesper, gaan met Stichting Plezierrivier de Rotte aan de slag om 'De Sterkste Schakel' in de Poort van Noord te realiseren. Foto: Vincent van Hoven

Natuur komt terug in Poort van Noord

Noord - Het initiatief ‘De Sterkste Schakel’ van Margit van Schaik en Jesper Baltussen is de winnaar van de Open Oproep Poort van Noord. Dat maakte jurylid Ruud Reutelingsperger bekend tijdens de Rotteconferentie.

Het initiatief brengt de natuur terug in de stad en maakt van de Poort van Noord een aantrekkelijke plek om even stil te staan en tot rust te komen. Ze namen het op tegen het initiatief ‘Rotte, stel je voor’ van Marit Schavemaker en Jet ten Voorde.

Om de Rotte verder op de kaart te zetten bij bewoners, ondernemers, overheden en andere organisaties, schreef stichting Plezierrivier de Rotte, in samenwerking met AIR, de partners Van der Leeuwkring en gemeente Rotterdam eind 2020 een Open Oproep uit voor de Poort van Noord. Dit is de plek waar de Rotte onder de Ring door stroomt. Met 39 inzendingen was de Open Oproep een onverwacht succes.
De inzendingen ‘Rotte, stel je voor' van Marit Schavemaker en Jet ten Voorde en ‘De Beeldenro(u)tte' (doorontwikkeld in ‘De Sterkste Schakel') van Margit van Schaik en Jesper Baltussen, wonnen de eerste ronde. Beide duo's ontvingen € 2.500 om hun plan verder uit te werken en te presenteren tijdens de Rotteconferentie, waar de winnaar bekend gemaakt werd. Dat het twee zeer verschillende initiatieven waren was al bekend. Dit laat des te meer zien hoe de locatie tot de verbeelding spreekt. "Waar de één zich richt op het trekken van mensen door middel van sport, bewegen en ontspannen, richt de ander zich op het terugbrengen van natuur en rust in de stad. Dat maakte het een extra lastige keuze” aldus de jury. Het initiatief ‘De Sterkste Schakel' biedt een podium aan, en maakt gebruik van, dat wat er al is. Het gebied wordt ingericht als podium voor alles wat er zich rond de Rotte afspeelt. De samenkomst van natuur en stad is hiervoor de drager: het gebied wordt gestructureerd in delen voor de recreant en delen met ruimte voor de natuur.