De straat met de opvallende plantenbakken

Bospolder - Op zondagmiddag 3 oktober krijgen twaalf nieuwe beschilderde plantentonnen een mooie plek in de Albregt-Engelmanstraat in Bospolder. Het gaat om een bewonersinitiatief dat bijdraagt aan het woonklimaat in de stad en meer contact tussen de buren. Na maanden van voorbereiding worden de plantentonnen door de bewoners gevuld met aarde en bijzondere planten die het hele jaar interessant zijn.
In de Albregt-Engelmanstraat zetten bewoners zich al vijftien jaar samen in voor een veilige en aangename straat. Drie keer per jaar zijn er activiteiten voor Opzoomer Mee en Nationale Burendag! In de wijk Bospolder staat de Albregt-Engelmanstraat bekend als dat straatje met die kleurrijke, in het oog springende plantenbakken. Er staan momenteel al tientallen plantenbakken verspreid door de straat en daar komen er op 3 oktober nog een twaalftal bij.



De Doelen krijgt
een groen dak
voor iedereen

Rotterdam - Het platte dak van de Doelen wordt groen! Een oppervlakte zo groot als tien tennisbanen krijgt beplanting. Eind februari 2022 moet het af zijn. Op den duur wil de Doelen het dak openbaar maken voor publiek, er zelfs evenementen organiseren. Misschien kan publiek straks omhoog via een trap aan de buitenkant van het gebouw, maar hoe en wat precies moet nog verzonnen worden.
Vandaag is het startsein gegeven voor de aanleg van het dak. De beplanting wordt aangelegd op speciale kratten die water vasthouden.

Met de begroeiing en waterberging wordt de binnenstad een klein beetje minder stenig en worden extreme droogte en hitte bestreden. Toch heeft dit dak vooral een voorbeeldfunctie, benadrukt Janneke Staarink, directeur van De Doelen. "Het is een voorbeeld dat hopelijk anderen doet volgen. Dit dak is belangrijk om te laten zien hoe het kan.”
Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad.
Het heeft lang geduurd voor het idee van een groen Doelendak tot uitvoer kon komen. "Het idee kwam ergens in 2008 al op papier”, verklapt Staarink.