Links de kleine 2e Katendrechtse Haven die Van Beurden op het oog had voor zijn Studentship. Foto: Iris van den Broek
Links de kleine 2e Katendrechtse Haven die Van Beurden op het oog had voor zijn Studentship. Foto: Iris van den Broek

Toch geen cruiseschip vol studenten op Katendrecht

Rotterdam - Er komt geen opvolger van studentenschip Seven Seas in Rotterdam. Marcel van Beurden diende een plan in bij de gemeente om een oud klein cruiseschip om te toveren tot studentenhuisvesting. Als locatie had hij de 2e Katendrechtse Haven op het oog, naast het ss Rotterdam. De gemeente schiet het plan voor zijn Studentship echter af, laat Van Beurden weten.

“Mijn plan voldeed niet volledig aan alle eisen, er miste bijvoorbeeld een buurtonderzoek”, vertelt hij. Daarbij, zo staat in de afwijzende brief die Van Beurden ontving, is de grond waaraan de haven grenst in erfpacht uitgegeven door de gemeente. Daarom is het niet beschikbaar voor een Privaat Ontwikkelingsinitiatief, zoals dat voor een studentenschip. Ook heeft de gemeente samen met studentenhuisvesters een akkoord gesloten waarin de ontwikkeling van studentenhuisvesting geregeld is. Voor meer plannen is geen ruimte, zo staat in de brief.

“Ik vind het zonde. Rotterdam zit met een enorm woningtekort en dit was een kleine bijdrage aan de oplossing geweest. Het was een leuk idee, maar ik ben er nu klaar mee. Als iemand anders er zin in heeft, wens ik hem of haar heel veel succes.”

Seven Seas

Er lag al eerder een cruiseschip in Rotterdam voor studentenhuisvesting. Vanaf 1966 lag gedurende vier jaar het schip Seven Seas aan de Parkkade. Studenten van de Medische Faculteit kregen hier tijdelijk woonruimte, tot de woningen op land klaar waren.