Handig zo'n ton, voor het regenwater én om op te zitten. Foto: pr
Handig zo'n ton, voor het regenwater én om op te zitten. Foto: pr

Het regent tonnen om in te regenen

Algemeen 1.408 keer gelezen

Rotterdam - Het idee is dat er uiteindelijk honderden regentonnen in Rotterdamse tuinen staan. Zodat we toch weer wat extra plekken hebben waar het regenwater heen kan. Op dit moment worden er al elke week tien regentonnen per buurt of wijk afgeleverd. Het Regent Tonnen, is dus niet niet zo’n gekke naam voor het project!

De eerste zes maanden van het project waarbij elke Rotterdammer een regenton kan laten bezorgen én installeren blijkt een succes te zijn. Per week worden er gemiddeld tien watertonnen aangesloten per buurt of wijk. Hierbij is het de bedoeling dat de ton een begin is van andere klimaatadaptieve maatregelen en tot een gesprek met het aansluitteam leidt zodat er andere acties volgen. Een geveltuin, tegels wippen of soms een compleet groen dak wordt dan vaak het volgende dat bewuste duurzame Rotterdammers willen realiseren.

In het voorjaar van 2021 startte een consortium van initiatiefnemers, bedrijven en overheden met de campagne om in de stad te vertellen wat het belang is van het opvangen van regenwater. Soms regent het te hard, soms is het te droog en dat levert problemen op. 

Inwoners van Rotterdam kunnen daar zelf iets aan doen door een regenton te nemen. Die bewaart het overtollige regenwater van hevige buien om dat te gebruiken is voor bijvoorbeeld planten in de tuin of op het balkon als het te lang droog is. Simpel en doeltreffend, maar je moet wel weten hoe je zo’n ton aansluit. Daarom helpt het team van Het Regent Tonnen de bewoners met het aan huis leveren van de waterbuffer inclusief het aansluiten aan de regenpijp. Het team is een mix van zo’n vijftien enthousiaste verduurzamers die graag de handen uit de mouwen steken. De motivatie is eensgezind, de achtergrond verschilt. Vrijwilligers die naast hun baan iets willen betekenen, uitkeringsgerechtigden die niet stil willen zitten en via het project doorstromen naar een baan en zzp’ers met een groen hart.

De start van het project werd gemaakt door Wijkbedrijf De Middellander, DuZaMMM en WaterLeider en werd direct gesteund door Rotterdams WeerWoord, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Klimaatkrachtig Delfland. Maar nu en binnenkort sluiten meer partijen uit de stad aan die zich betrokken voelden. Onder andere: Opzoomer Mee, Coöperatie Ondergrond, Wijk Energie Werkt, Groenemorgen en Buurtmakers West. En dat niet alleen, het concept wordt op korte termijn gekopieerd in andere gebieden als Vreewijk, Prins Alexander, Bospolder Tussendijken en ook andere gemeentes.

Kijk voor meer info op www.hetregenttonnen.nl


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant