Zsuzsanna (l) en Maria (r) in een van de zoutkamers, geïnspireerd op de oude zoutgrotten. Alle muren zijn bedekt met zout..
Zsuzsanna (l) en Maria (r) in een van de zoutkamers, geïnspireerd op de oude zoutgrotten. Alle muren zijn bedekt met zout..

Ontspannen in een verborgen zoutbunker achter de Westzeedijk: ‘Mensen likken aan de muur’

Algemeen 4.408 keer gelezen

Rotterdam - Muren gemaakt van zoutblokken, zoutkorrels op de vloer en het plafond én in minuscule vorm in de lucht. Zsuzsanna Lajko en Maria Sika zijn de eerste zoutkliniek van Rotterdam begonnen. En niet zomaar ergens. Verstopt achter de statige panden van het Koningin Emmaplein aan de Westzeedijk hebben zij hun handen weten te leggen op een oude bunker. “Dit is zo uniek en sfeervol”, vertellen de vriendinnen in De Bunker Zoutkliniek.

Door Nynke Vermaat

Volgens Maria was de bunker tijdens de Tweede Wereldoorlog een radiostation, daarna in de jaren ‘70 en ‘80 een muziekstudio en later een magazijn. De bunker staat op privé-eigendom. “We hebben heel veel overtuigingswerk moeten doen om dit te mogen huren”, lachen ze beide. Toen de toezegging er eenmaal was, hebben ze zelf het schoonmaakwerk gedaan. “Het was een rotzooi. De modder zat tot op de muren. Daarna heeft de aannemer geweldig werk verricht”, vertelt Maria. 

Lees verder onder de foto.

De bunker staat op een verborgen plek in de stad, achter de huizen van de Westzeedijk.

De binnenkant van de bunker doet nu eerder denken aan een sauna. Beton is bijna nergens meer te zien. In de gang ruikt het naar hout en in de drie kamers zijn alle oppervlaktes van Himalaya of Praid zoutstenen. “Het oorspronkelijke idee van zouttherapie en de zoutkamers komt van de zoutgrotten in Oost-Europa”, vertellen de dames. “De bunker geeft dat grotgevoel.” 

Maria vertelt verder over zouttherapie, ook wel halotherapie genoemd: “De mensen die in de zoutgrotten werkten waren altijd heel gezond. Ze hadden geen bronchitis, huidaandoeningen of astma. Toen zijn mensen die grotten gaan gebruiken voor genezing. Nu worden de grotten wereldwijd nagebootst.”

Volgens Zsuzsanna en Maria is zouttherapie goed voor zowel lichaam als geest. Gedurende een sessie worden er miniscule zoutdeeltjes de ruimte in geblazen, die tot diep in de longen komen. Volgens de vriendinnen werkt het zout (geen keukenzout maar zout met meer natuurlijke mineralen) zuiverend. “Mensen met longaandoeningen zoals astma en COPD of met huidaandoeningen als eczeem hebben er baat bij. Ook mensen met long-covid komen het proberen”, vertelt Zsuzsanna. “Maar het is een langzaam proces. Er zijn meerdere sessies nodig voor merkbaar effect.”

Lees verder onder de foto.

Maria (l) en Zsuzsanna (r) voor een van de muren gemaakt van blokken Himalayazout.

Naast het zout speelt ook ontspanning een grote rol. Wie een sessie boekt, hoeft alleen maar te liggen of te zitten. Het dwingt haast tot meditatie of een dutje. “Door de dikke bunkermuren hoor je hier niks van het drukke Rotterdam en er is geen signaal voor telefoon of wifi, dus je komt sowieso tot rust”, vertelt Zsuzsanna.

Wereldwijd is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van zouttherapie. Een aantal kleine onderzoeken is positief over het ontstekingsremmende effect bij mensen met longproblemen, al dan niet in combinatie met medicijnen. Langduriger en grootschaliger onderzoek is nodig om het medische effect te bewijzen. Zsuzsanna en Maria hopen dat er snel meer onderzoek komt. 

Van klanten krijgen ze enthousiaste signalen. “Sinds de opening in april zijn er maar weinig mensen geweest die niet terugkwamen voor een volgende sessie. Veel mensen komen uit nieuwsgierigheid. Sommige mensen likken zelfs aan de muur, hoewel dat niet de bedoeling is. Een ander deel van de mensen komt vanwege hun ziekte”, vertelt Zsuzsanna. “Maar je kunt het ook zien al wellness, puur voor de ontspanning.”

De twee willen vooral graag mensen helpen met de zouttherapie. Die droom ontstond toen Zsuzsanna zelf een tijdje veel longoperaties had. Ze nam toen zelf zouttherapie. Sindsdien is haar droom om andere mensen hier kennis mee te laten maken stukje bij beetje gegroeid. “Zouttherapie kan nu ook dichtbij huis. En sfeervoller dan dit wordt het niet!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant