Rechts kinderombudsman010 Stans Goudsmit. Foto: Rhalda Jansen
Rechts kinderombudsman010 Stans Goudsmit. Foto: Rhalda Jansen

Kinderombudsman010 blij met inzet voor de Rotterdamse kinderen

Algemeen 328 keer gelezen

Rotterdam - Elke maand vertelt kinderombudsman010 Stans Goudsmit in De Havenloods over haar werk en de rechten van Rotterdamse kinderen. Deze keer schrijft ze onder meer over de Rotterdamse kinderrechtenaward.

‘Niet alleen volwassenen hebben rechten. Ook kinderen hebben rechten! Hoe jong je ook bent. Het recht op onderwijs bijvoorbeeld. Al deze kinderrechten staan in het Kinderrechtenverdrag. De belangrijkste rechten vind ik: ieder kind heeft recht op een veilige en gezonde ontwikkeling; ieder kind moet beschermd worden tegen discriminatie; het belang van het kind staat altijd voorop. En: een kind moet betrokken worden bij de beslissingen die over zijn leven gaan. Wie beschermt die rechten?

De overheid moet de kinderrechten naleven. Als Rotterdamse kinderombudsman controleer ik of de gemeente zich aan deze rechten houdt. Doet ze dat niet, dan spreek ik de gemeente daarop aan. Bijvoorbeeld als een kind (en zijn gezin) dakloos dreigt te worden. Of als een kind geen passende plek op school heeft. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk mensen te leren over deze rechten. Pas als je weet dat een kind rechten heeft, kan iedereen daar rekening mee houden. Op mijn Instagram (@kinderombudsman010) plaats ik regelmatig berichten over de kinderrechten. Ook heb ik een lessenreeks hierover gemaakt, deze vind je op mijn website (onder het kopje kinderrechten)!

Kinderrechtenaward

Ik ben gelukkig niet de enige die zich inzet voor de Rotterdamse kinderen. Als kinderombudsman kom ik in Rotterdam zo veel mensen en organisaties tegen die zich inzetten voor kinderen. Dat zie ik ook als voorzitter van de jury van de Rotterdamse kinderrechtenaward. Zoveel inzet voor de Rotterdamse kinderen maakt mij blij. Heb jij trouwens al een persoon of organisatie genomineerd voor de Rotterdamse kinderrechtenaward? Dat is een prijs die de gemeente Rotterdam jaarlijks uitreikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor Rotterdamse kinderen. Vorig jaar wonnen Engracia Vliet en stichting Niet graag een lege maag. Engracia’s deur staat altijd open voor de kinderen uit de buurt: ze organiseert leuke activiteiten en is graag een luisterend oor. Johan van stichting Niet graag een lege maag smeert boterhammen voor kinderen die zonder lunch op school komen. Weet jij iemand of een organisatie die zich inzet voor kinderen en wil je hen in het zonnetje zetten? Nomineer hen dan via www.rotterdam.nl/kinderrechtenaward. Wie weet winnen zij wel een prijs.

Heb jij nog vragen over kinderrechten of heb je een klacht? Neem dan contact met me op. Je kunt mij mailen via info@kinderombudsmanrotterdam.nl; bellen via 0800 2345 111 (gratis) of appen via 06 5807 3580.\’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant